N-VA Oostende: “OCMW deelt cadeaus uit”

OCMW-raadslid Sofie Defever.
Redactie KW

“In december 2017 kregen gezinnen die steun ontvangen van het OCMW 150 euro per kind extra bovenop hun leefloon terwijl er geen garantie is dat dit geld ook effectief bij de kinderen terechtkomt”, aldus Sofie Defever van N-VA Oostende.

“Ook volgend jaar is voor sommige gezinnen 100 euro per maand extra voorzien. Hiervoor wordt een budget van 250.000 euro voorzien. Alleen de N-VA-fractie keurde dit niet goed. Met het budget dat voorzien is, kan je vijf extra maatschappelijk werkers aanwerven die deze gezinnen actief helpen om werk, een goede woning en de nodige hulp te zoeken. Sommige werkende ouders hebben minder dan een leeflooncliënt. Zij zouden dat extra geld ook wel zeer goed kunnen gebruiken. Als een vangnet een hangmat wordt, dan zijn ze niet goed bezig”, zegt Sofie Defever (N-VA).

“Geen garantie dat het geld bij de kinderen terechtkomt”

“Het OCMW vraagt geen bewijzen van wat er met het geld gebeurt. Er is naar elk gezin een brief verzonden waarin staat dat het geld bedoeld is voor de kinderen. Bewijzen worden niet gevraagd, dat staat zwart op wit op papier. Het is dus helemaal niet zeker of dat extra geld ook effectief zinvol aan kinderen wordt besteed. Dat is toch te zot voor woorden. Met dat budget kan je vijf extra maatschappelijk werkers inzetten die ouders goede stappen helpen zetten in het belang van hun kinderen. Zo zou je toch structureel veel meer kunnen betekenen voor kinderen in armoede? Samen met de ouders papieren in orde brengen, zoeken naar de juiste hulp bij problemen, eens meegaan naar bepaalde diensten om een goede woonst, opleiding of werk te vinden, kinderen laten kennismaken met de huiswerkklas, ouders toeleiden naar gratis activiteiten van de stad… allemaal belangrijke stappen naar blijvende oplossingen“, klinkt het.

“Werkende ouders minder centen dan ouders met leefloon”

“Een leefloon voor een gezinshoofd bedraagt net geen 1.200 euro. Dat is niet veel als je moet rondkomen voor een gezin. Maar je zal het als werkende ouder maar doen met 1.300 euro per maand. Je moet opvang betalen terwijl je werkt en je in allerlei bochten wringt om je kinderen zo goed en gelukkig mogelijk op te voeden. Dat is nog zonder de vele andere voordelen gerekend waar sommige OCMW-cliënten gebruik van maken: een fiets, misschien goedkoper eten kopen bij de sociale kruidenier, gratis openbaar vervoer, tussenkomst in energie of andere kosten… Werken mag van ons nog altijd beloond worden”, aldus Sofie Defever.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier