N-VA onderzoekt afluisterpraktijken binnen Brugse afdeling

Een geheime stemming van het lokale bestuur moest uitsluitsel brengen wie de N-VA-lijst in Brugge zou trekken: Pol Van Den Driessche of Ann Soete? © Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De besloten zitting over het lijsttrekkerschap bij N-VA Brugge werd integraal opgenomen en de tape werd doorgespeeld aan kandidate Ann Soete, die als betrokkene het vertrouwelijke debat niet mocht bijwonen. Het lokale bestuur eist een onderzoek, ook omdat er getuigen verklaren dat er die avond een rechtstreeks contact vanuit de zaal zou zijn geweest.

Wie wordt de N-VA-lijsttrekker in Brugge voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 : Ann Soete of Pol Van Den Driessche? Maandenlang probeerde de nationale partijtop te bemiddelen tussen beide kandidaten, maar een consensus werd niet gevonden. Dan restte er nog maar één uitweg: een geheime stemming van het lokale bestuur, zoals de partijstatuten het voorschrijven. Die vond plaats op woensdag 23 november in een parochiaal centrum in Sint-Andries, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, ondervoorzitter Sander Loones en Kamerleden An Capoen en Daphné Dumery.

Geheim werd geschonden

Net voor de 31 stemgerechtigde bestuursleden van N-VA Brugge een naam moesten aanvinken, vond er een intern debat plaats tussen de leden. Bij de start van die vertrouwelijke gedachtewisseling moesten beide kandidaten de zaal verlaten, zodat iedereen vrank en vrij zijn of haar gedacht kon zeggen. Maar het geheim en de beslotenheid van die samenkomst werd geschonden. Gemeenteraadslid Sabine Helleputte nam het volledige debat op en speelde een kopie door aan Ann Soete. Dat melden meerdere bronnen aan Krant van West-Vlaanderen.

Het wordt ook onrechtstreeks bevestigd in een mail van Ann Soete die de redactie kon inkijken. Over het tweede punt op de agenda van de Groot-Brugse Raad, ‘bespreking vorige vergadering’, antwoordde ze aan het voltallige bestuur: “Indien gewenst kan ik een waarheidsgetrouwe weergave bezorgen van de vorige GBR. Ik kan die ook fragmenteren. Met name de laatste 2 minuten zouden wel eens verhelderend kunnen zijn.”

Volgens sommige bronnen werd er die avond zelfs een rechtstreekse communicatielijn met Ann Soete gelegd. Zo zou ze via haar smartphone in de wagen het debat hebben kunnen volgen.

Vertrouwen geschonden

“Ik kan dit verhaal niet ontkennen”, reageert lokaal voorzitter Dirk Barbier bij Krant van West-Vlaanderen. “Getuigen hebben zich bij mij gemeld. Zij zagen hoe er opnames gemaakt werden na gepruts met gsm’s. Dit kan ik natuurlijk niet zomaar laten passeren. Dat bij zulke belangrijke momenten de betrokkenen naar buiten moeten, heeft tot doel dat iedereen dan vrijuit zijn mening kan zeggen, zonder daar later op afgerekend te worden. Dan kan zo’n lek absoluut niet, dan wordt het vertrouwen geschonden.”

Lokaal voorzitter Dirk Barbier:
Lokaal voorzitter Dirk Barbier: “Zo’n lek bij een geheime zitting kan absoluut niet, dan wordt het vertrouwen geschonden.”© TVH

Verscheidene bestuursleden zijn erg geschokt door deze praktijken en ik begrijp hen

“Ik wil dat onze partij ook lokaal correct overkomt, om samen de doelstelling te halen. Samen met het overgrote deel van het bestuur eis ik dan ook een intern onderzoek. Ik wil dat de getuigen en betrokkenen in alle discretie hun versie kunnen vertellen, zodat dit verhaal uitgeklaard wordt. Als blijkt dat het verhaal van de vele getuigen klopt, dan kan dit echt niet zomaar passeren. Verscheidene bestuursleden zijn erg geschokt door deze praktijken en ik begrijp hen.”

Tapes naar nationaal bestuur

Wat die gevolgen kunnen zijn, is nog onduidelijk. Geert Orbie, de voorzitter van het arrondissement Brugge en die het onderzoek zou moeten voeren, zegt telefonisch aan Krant van West-Vlaanderen dat het onderzoek al afgelopen is.

Geert Orbie:
Geert Orbie: “Per ongeluk heeft Sabine Helleputte de besloten zitting opgenomen, wat natuurlijk een fout is”.© Benny Proot

“Na één seconde wist ik al hoe de vork in de steel zat”, reageert hij. “De tapes bestaan inderdaad en ik heb die nu in mijn bezit. Ze worden straks doorgestuurd naar het nationale bestuur. Maar binnen de partij is het al jarenlang de gewoonte om alle vergaderingen op te nemen. Per ongeluk heeft Sabine Helleputte ook de besloten zitting opgenomen, wat natuurlijk een fout is. Maar op die tapes staat niets wereldschokkends, maar ze mochten niet gemaakt zijn.”

Op die tapes staat niets wereldschokkends, maar ze mochten niet gemaakt zijn

“Dat er ook een rechtstreeks contact was, en dat getuigen dat gezien hebben? Ik ben benieuwd hoe die mensen dat zullen kunnen bewijzen. Het lijkt me heel straf dat ze dat gezien zouden hebben. En waarom hebben ze op het moment zelf niet gereageerd? Maar eigenlijk doet het er niet toe of het nu op het moment zelf of nadien doorgegeven werd. Dat was een fout. Maar een sanctie voor een eenmalig vergrijp lijkt me niet aan de orde. Wat mij betreft is dit verhaal voorbij.” Vreemd is dat KW van sommige bronnen vernam dat de toon binnen de partij anders is en dat ook het arrondissementsbestuur achter een onderzoek staat.

Grootste oppositiepartij

Het is duidelijk dat de tapes zorgen voor een vertrouwensbreuk binnen N-VA Brugge, nadat de partij al te maken had met spanningen door de aanslepende tweestrijd tussen Ann Soete en Pol Van Den Driessche voor het lijsttrekkerschap. Het moest tot een geheime stemming komen, waarbij een meerderheid van ervoor koos om Pol Van Den Driessche bovenaan de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 te plaatsen.

Voor Ann Soete was dit een ware kaakslag, nadat ze de partij uit de nood had geholpen in 2012. Toen had ze in allerijl het lijsttrekkerschap overgenomen van Pol Van Den Driessche, die wegens aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag een stap opzij moest zetten. Ze loodste de partij in moeilijke omstandigheden naar tien zetels in de gemeenteraad. Daarmee is N-VA de grootste oppositiepartij in Brugge, nadat er een coalitie tussen SP.A en CD&V kwam.

Ann Soete: “Men wil mij beschadigen”

“Het is duidelijk dat men mij wil beschadigen via een georchestreerde hetze. Wie daarachter steekt, heeft duidelijk een eigen programma en stelt onze afdeling niet op de eerste plaats. Dat is iets wat mij nooit zal kunnen verweten worden”, reageert Ann Soete.

Ja, ik heb die tape na de vergadering beluisterd op de iPhone van Sabine Helleputte

Ann Soete is bijzonder ontgoocheld. Nadat ze bijzonder gematigd gereageerd had in onze krant na de verkiezing van Pol Van Den Driessche als lijsttrekker voor N-VA, kreeg ze erg veel positieve reacties. Maar blijkbaar willen anderen het tot een breuk laten komen.

Ann Soete:
Ann Soete: “Wie mij een beetje kent, weet dat ik geen technologiefreak ben, ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen”.© Benny Proot

“Ja, ik heb die tape na de vergadering beluisterd op de iPhone van Sabine Helleputte, maar ik ontken ten stelligste dat er een rechtstreekse lijn naar mij was tijdens die besloten vergadering. Wie mij een beetje kent, weet dat ik geen technologiefreak ben, ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen.”

“Overigens, op de vergadering waren er naar verluidt wel verscheidene aanwezigen die hun iPhone op tafel hadden liggen. Namen zij dan ook op ? En zo ja, voor wie ? Sabine Helleputte heeft de gewoonte om alles op te nemen, ook de gemeenteraadszittingen. Dat is best wel nuttig, want zo kunnen we achteraf alle discussies van naaldje tot draadje herbeluisteren en evalueren, wat het werk van de secretaris vergemakkelijkt. Dat ze dat ook deed op de besloten vergadering, is uiteraard een vergissing.”

“Dat dit alles overigens een storm in een glas water is, wordt bevestigd door Geert Orbie, die een verder onderzoek niet nodig vindt.”

Pol Van Den Driessche: “Ik moet verzoenen”

Pol Van den Driessche:
Pol Van den Driessche: “Wie eraan denkt nog stokken in de wielen te willen steken, stapt beter nu meteen uit de ploeg”.© Benny Proot

Lijsttrekker Pol Van Den Driessche weigert om uitgebreid commentaar te geven. “Ik was zelfs niet aanwezig op het moment dat het gebeurd zou zijn. Ik zat toen met kennissen op café te wachten op het verdict. Ik heb er momenteel alle belang bij om te verzoenen. Als kopman zal ik er, zoals een ploegleider van een wielerteam, alles aan doen om de Brugse N-VA naar de overwinning te leiden. Wie eraan denkt nog stokken in de wielen te willen steken, stapt beter nu meteen uit de ploeg. We moeten vooruit.”

Gemeenteraadslid Sabine Helleputte wenste geen commentaar te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier