N-VA Langemark stelt Westhoekoverleg in vraag

tsskomst gemeenteraad westhoekoverleg © Dominique Cool vraagt naar het nut van het Westhoekoverleg. (Foto pco)
Redactie KW

Het protocol voor het Westhoekoverleg tot 2019 vormde voor N-VA de aanleiding om de ‘return on investment’ te bevragen van de vereniging tijdens de gemeenteraad van Langemark.

Het Westhoekoverleg is een samenwerkingsverband van de 18 steden en gemeenten in de Westhoek, de provincie West-Vlaanderen en het WVI. Het overleg onderneemt acties die kaderen in het interbestuurlijk overleg en samenwerking, de gemeentelijke ondersteuning en de gemeenschappelijke belangenbehartiging.

Dominique Cool kondigde namens N-VA aan de protocolovereenkomst voor de nieuwe periode 2014-2019 niet goed te keuren. “Als je het protocol leest, zijn ze vooral met zichzelf bezig. Wat is de ROI (return on investment) als je weet dat de vereniging 43.200 euro aan de gemeente kost voor de totale legislatuur?”

“Zonder zouden we wellicht armer zijn”

Burgemeester Alain Wyffels (CD&V): “De kosten zijn personeelskosten. Zij ondersteunen ons in dossiers. Via het Westhoekoverleg zijn Europese subsidies binnengehaald. Je kan het ook zien als een solidariteitsbijdrage. Het is moeilijk te becijferen naar de gemeente toe. Wellicht zouden we armer zijn.”

Dominique Cool: “Tot spijt van wie het benijdt, het Westhoekoverleg laat geen windmolens toe. Bij het lid Alveringem kan het wel. Wat is dan de meerwaarde?” “De consensus werd inderdaad niet gevolgd door Alveringem. De Provincie heeft negatief geadviseerd. Wij blijven dat lokaal ook aanhouden omwille van hinder. Je krijgt perverse effecten als windmolens geplaatst worden voor de subsidieregelingen”, zei burgemeester Alain Wyffels.

(pco)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier