N-VA Kortemark beschuldigt burgemeester van manipuleren rapport personeelsdoorlichting

Redactie KW

Het nieuwe personeelsplan, dat op stapel staat in Kortemark, zorgde voor een verhitte discussie tijdens de gemeenteraad van maandag. Oppositiepartij N-VA beschuldigt burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) van het manipuleren van het rapport van de personeelsdoorlichting.


CC Consult kreeg vorig jaar de opdracht om een grote personeelsdoorlichting uit te voeren met zicht op een nieuw personeelsbeleid. “Al onze 124 personeelsleden mochten hun positieve en negatieve punten geven”, legt burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD) uit. “Een stedenbouwkundig medewerker schreef toen dat hij de indruk had dat er politieke sturing was bij bepaalde dossiers, omdat het schepencollege niet altijd het advies volgde van de ambtenaren. Wij zijn niet verplicht om dat te volgen, dus van politieke sturing is helemaal geen sprake. Dat is inderdaad in het rapport van de personeelsdoorlichting aangepast.”

“Document werd gemanipuleerd”

“De oorspronkelijke vaststellingen van CC Consult werden tot twee keer toe aangepast en dit op uitdrukkelijke vraag en onder zware druk van de burgemeester”, reageert Mark Pollentier (N-VA). “Hij zegt zelfs dat als die perceptie blijft bestaan, ‘er een groot probleem is om in de toekomst nog verder te werken met die persoon’. Het oorspronkelijke document werd gemanipuleerd.”

“Het is toch normaal dat er drie tot vier rapporten zijn”, riposteert burgemeester Vancoillie nog. “Zo’n studie komt er niet in één keer. Wij behandelen de dossiers wettig en na onderzoek bleek dat er geen sprake was van politieke sturing.”

Reactie vanuit CC Consult

Ook vanuit CC Consult kwam er intussen reactie. “Het veranderingstraject van de gemeentelijke organisatie is één van de belangrijkere projecten die deze legislatuur in de gemeente Kortemark aan bod komen. Het is het sluitstuk van een werk van lange adem waar heel veel mensen nauw bij betrokken zijn”, aldus Matthias Vandamme. “Wij moeten dan ook met spijt vaststellen dat bepaalde raadsleden het nodig vinden om dit traject te hypothekeren op basis van één enkele anonieme brief waaruit men meent een “manipulatie” van het rapport af te kunnen leiden.”

“Wij hebben de betrokken raadsleden voor aanvang van de gemeenteraadszitting in alle openheid feedback bezorgd over onze manier van werken toen wij gevraagd werden wat onze reactie was op de anonieme brief. In geen geval liet of laat onze firma zich bij de uitvoering van een organisatiedoorlichting manipuleren of onder druk zetten, noch door leidinggevende ambtenaren noch leden van het bestuur zelf. (…) Het is logisch dat wanneer een eerste vaststelling niet duidelijk of volledig blijkt te zijn dat het rapport dat aangevuld wordt. Aanpassingen zijn evenwel uitzonderlijk. Wij zijn enkel genoodzaakt dit te doen indien onze bevinding onwaar blijkt te zijn, onze perceptie verkeerd is of ongenuanceerd wordt beschreven of indien wij beoordeeld hebben op basis van foutieve data (die ons werden aangereikt). Louter en alleen in deze laatste gevallen passen wij ons rapport daadwerkelijk aan.”

“Wij geven onmiddellijk ook mee dat – om bovengenoemde redenen – naast de zogenoemde manipulatie nog een aantal andere elementen in het rapport werden verfijnd of uitgewerkt in ons rapport, naar aanleiding van de feedback van de stuurgroep. Vreemd genoeg werd hier door de betrokken raadsleden geen gewag van gemaakt. We verwijzen ook graag naar de andere tussenkomsten van raadsleden van zowel oppositie als meerderheid, waarin verwezen werd naar elementen uit ons eindrapport die onze objectieve en neutrale positie aantonen.”

Lees alles over de gemeenteraad van Kortemark ook vrijdag in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier