N-VA Izegem: “We pikken het niet dat SP.A zijn interne crisis op ons steekt”

De N-VA-ploeg binnen het Izegemse stadsbestuur sluit de rangen. V.l.n.r. Kurt Humpe, Caroline Maertens, Bert Maertens, Lothar Feys en Tom Verbeke. (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Het rommelt binnen het Izegemse stadsbestuur. Nadat SP.A eerder stelde dat het coalitiepartner N-VA niet langer blindelings wil volgen, reageert N-VA nu bikkelhard. “We zullen het onze coalitiepartner duidelijk vragen: kiezen ze ervoor om samen het afgesproken beleidsplan verder uit te werken of opteren ze voor de oppositie”, zegt burgemeester Bert Maertens.

De hele kwestie startte al in mei 2017 met het ontslag van ex-schepen Kurt Grymonprez. Na een interview van het voormalig SP.A-boegbeeld in onze krant gaven raadslid Maureen Raedt en Izegemse SP.A-gedeputeerde Myriam Vanlerberghe felle kritiek op de coalitiepartner binnen het stadsbestuur.

“SP.A is duidelijk een gewond dier dat wild om zich heen slaat”, reageert N-VA Izegem nu bij monde van burgemeenster Bert Maertens.. “Nationaal vallen de peilingen tegen en in Izegem is het kartel met Groen in een bittere scheiding uitgemond. En sinds het ontslag van Kurt Grymonprez is het zoeken naar de juiste snaar die moet bespeeld worden. Wij weigeren ons daar in te mengen, want dit zijn interne SP.A-zaken. We pikken het echter niet dat onze coalitiepartner die crisis op de bestuurscoalitie met N-VA afwendt. Daarom zullen we SP.A tijdens het schepencollege van vanavond (maandag 8 januari, red.) duidelijk vragen hoe ze de toekomst zien: zoals afgesproken samen loyaal het meerjarenbeleidsplan uitvoeren, of voor de oppositie kiezen? Want de laatste tijd predikt onze bestuurspartner steeds meer oppositietaal.”

Bert Maertens: “Toen ik John Crombez belde om van gedachten te wisselen over de zaak-Grymonprez, zei hij meteen dat Kurt ontslag moest nemen”

Ondanks de spanningen is N-VA ervan overtuigd dat samen verder werken de enige juiste keuze is. “In het belang van de stad en alle Izegemnaars. We willen onze coalitiepartner dan ook niet aanvallen onder de gordel. Binnen het schepencollege werken we perfect samen en dat willen we ook het komende jaar doen. Verkiezingskoorts of niet. Wij zullen dan ook geen onjuiste beweringen de wereld insturen. Het verhaal dat wij het Izegemse rusthuis wilden privatiseren, klopt totaal niet. En ik heb John Crombez in de zaak-Grymonprez enkel gebeld om advies – we kennen elkaar nu eenmaal goed. Toen ik hem het verhaal uit de doeken deed, zei John trouwens meteen dat Kurt ontslag moest nemen. Bovendien zijn alle schepenen gelijktijdig over deze kwestie ingelicht.”

“We willen wel benadrukken dat we de oude politieke cultuur – waarbij normen vervaagd zijn en stadsdiensten persoonlijke belangen dienen – verfoeien. Dat tolereren we niet. Het belastinggeld van onze inwoners moet nuttig besteed worden, aan zaken die elke Izegemnaar dienen. Punt. Het blijft echter hallucinant dat de zaak-Grymonprez nu al ruim een half jaar blijft nazinderen en onze Izegemse politiek beheerst.”

Kurt Grymonprez: “Nooit één eurocent belastinggeld gebruikt”

Ex-schepen Kurt Grymonprez betreurt dat beide meerderheidspartijen zeven maanden na de feiten nog altijd over de kwestie bakkeleien. “Waarom kon er dan in mei geen duidelijkheid geschapen worden?”, vraagt hij zich af. “De stad Izegem heeft geen enkele steen bij me thuis geleverd en ik heb dan ook niet één eurocent belastinggeld gebruikt. Dat zeg ik met de hand op het hart en dat is ook zwart op wit te lezen in het verslag van een hooggeplaatste ambtenaar.”

“Ik wil echter van die stempel af, want de hele zaak berust op een communicatiefout. Dit is de laatste keer dat ik me over de affaire uitspreek. Nu wil ik enkel nog vooruit kijken en aan ons nieuwe politieke project werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier