N-VA hakt in op Oostends stadsbudget

Het Oostendse stadsbestuur stelde het budget 2017 voor. We zien v.l.n.r. voorzitter van het Sociaal Huis Vanessa Vens, burgemeester Johan Vande Lanotte, schepen van Budget Martine Lesaffre en schepen Krista Claeys.
Redactie KW

Het Oostendse stadsbestuur ontkent de stelling van de N-VA dat het budget 2016 diep in het rood duikt. “De nettoschuld duikt voor de tweede keer onder de 100 miljoen”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte.

N-VA Oostende had gisteren een persbericht uitgestuurd om te melden dat het stadsbestuur voor 2016 een tekort van 13 miljoen euro verwacht. Volgens de oppositiepartij stijgen de schulden bovendien naar ruim 113 miljoen euro in plaats van te dalen naar 93 miljoen euro. “De creativiteit van de rode rekenkunde botst op haar grenzen”, stelde N-VA-fractieleider Björn Anseeuw. “Compleet onverantwoord hoe SP.A, Open VLD en CD&V de problemen voor zich uitschuiven en de ene put vullen door een nieuwe en grotere put te maken.”

De meerderheid van SP.A, Open VLD en CD&V had eind vorig jaar een verkoop van de toekomstige opbrengsten van de IMEWO-aandelen van de stad vooropgesteld. Die verkoop is nog altijd niet rond, hoewel de onderhandelingen met een mogelijke koper lopen. Dat zou een pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij worden. Doordat de verkoop dit jaar niet kan ingeschreven worden in het budget, is het geraamde budgettaire resultaat van het boekjaar inderdaad veel minder: oorspronkelijk was ruim 1 miljoen euro overschot voorzien, maar nu wordt een verlies van bijna 13 miljoen euro geraamd.

“Voorzichtig financieel beleid”

Toch is dat volgens burgemeester Johan Vande Lanotte geen slecht resultaat. “Het globaal niveau aan investeringen in 2016 is kleiner dan oorspronkelijk voorzien. Dit is niet het gevolg van het schrappen van investeringen, maar komt in hoofdzaak door een trager verloop van vergunningen en toewijzigingsprocedures. De nettoschuld blijft voor de tweede keer onder de 100 miljoen (98,6 miljoen euro eind 2016) tegenover 122 miljoen eind 2013. De schulden van de stad blijven dus onder controle en worden verder afgebouwd.”

“In 2016 werden geen nieuwe leningen aangegaan”, zegt de burgemeester. “De investeringen worden betaald door te putten uit de reserves die vooral in 2014 en 2015 werden opgebouwd (14,8 miljoen euro). Boekhoudkundig is dit een verlies op 2016, maar het resultaat blijft positief (2 miljoen euro). We gebruiken gewoon het opgespaard geld van de voorbije jaren om de investeringen in 2016 te betalen. We kunnen ons investeringsniveau aanhouden, ook zonder de verkoop van de aandelenopbrengsten.”

“We kunnen wel de schuld minder snel afbouwen, maar ons schuldniveau is nu al laag. In 2017 stijgt onze nettoschuld wel van 98 miljoen euro naar 108 miljoen euro, maar daarna duiken we weer onder de 100 miljoen euro. Bovendien voldoen we nu al aan de strengste eisen van de Vlaamse regering, die maar in 2018 moeten bereikt worden. Oostende voert een voorzichtig financieel beleid en bovenal komen er ook in 2017 geen nieuwe belastingen voor de Oostendenaars, zoals beloofd bij de start van de legislatuur.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier