N-VA grote uitdager van absolute CD&V-meerderheid in Wevelgem

Het team waarmee CD&V Wevelgem naar de kiezer trekt. Ook in oktober dit jaar gaat de partij van burgemeester Seynhaeve voor een absolute meerderheid. © SLW
Redactie KW

Nog 150 dagen voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Wevelgem zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

De twee grote partijen in Wevelgem hebben ondertussen een groot deel van hun huiswerk achter de rug. CD&V maakte al een tijdje terug de volledige lijst bekend. Een verrassende naam daarop is Jo Libeer op plaats 11. Het huidige bestuur neemt de kop van de lijst in. Lobke Maes staat op twee na lijsttrekker Jan Seynhaeve. Dan komen Marie De Clerck, Matthieu Desmet, Stijn Tant, Geert Breughe, Kevin Defieuw en Frank Acke. Bernard Galle is lijstduwer. Burgemeester Seynhaeve en zijn ploeg kijken vol vertrouwen uit naar 14 oktober en gaan voor de vierde keer op rij voor een volstrekte meerderheid.

Ambitieuze oppositie

Weerwerk zal er in eerste instantie komen van N-VA. Daar is de grote verrassing lijsttrekker Henk Louf, de partij steekt niet onder stoelen of banken dat zij in hem de nieuwe burgemeester ziet. Onlangs maakte N-VA de twee resterende namen voor de lijst bekend. De Gullegemse Evelyne Persyn (32) van bakkerij Stoffel komt op plaats 25 terecht, landbouwer Luc Vanderhaeghe uit Moorsele op plaats 28.

Groen en SP.A rekenen erop dat een tweede partij nodig zal zijn om mee te besturen. Groen haalde bij de vorige verkiezingen net niet een derde zetel, SP.A net wel. Als de trend zich verderzet, kan Groen de derde partij in Wevelgem worden. Ze beogen in oktober een verdubbeling van de zetels, de volledige lijst maken ze bekend binnen een paar weken. Veel namen zijn wel al bekend, zo staat Carlo De Winter bovenaan, Jasper Stragier duwt de lijst.

Vlaams Belang terug

SP.A blijft bij monde van lijsttrekker Francies Debels bescheiden, zij hopen evengoed te doen als in 2012. Nick Desmet (55) en Conny Vandenberghe (52) zijn de nieuwe namen die deze week werden toegevoegd. Marcel Masquelin van Vlaams Belang heeft ondertussen bevestigd dat zijn partij terug opkomt, wellicht met een eerder beperkte lijst. Open VLD tenslotte kon zes jaar terug geen plaatsje veroveren in de gemeenteraad. De lokale voorzitter Benoit Verstraete is vastbesloten om daar verandering in te brengen. Het programma wordt binnen twee weken bekendgemaakt, waarna hij hoopt de laatste kandidaten over de streep te trekken.

(SLW)