N-VA gaat tussen het publiek zitten op gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle

N-VA verhuisde van het zitje van de gemeenteraad naar de publieksbanken. © pco
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad in Langemark-Poelkapelle zette N-VA zich tijdens de behandeling van de agendapunten omtrent intercommunales ostentatief op de publieksbanken.

Negen aankondigingen van algemene vergaderingen en één statutenwijziging vormden de start van de gemeenteraad in Langemark-Poelkapelle. Dominique Cool (N-VA) maakt er telkens zijn werk van om ieder document door te nemen. “Er is de oprichting van de commissie die moet waken over de belangen van de gemeente in zestig verschillende entiteiten waarin we participeren. Wij vragen kosten- en baten en sterkte-zwakteanalyses. Er was de intentie om twee keer per jaar samen te komen. We zijn tijdens deze legislatuur eind 2014 en begin 2015 samengekomen. Dat noemen ze “vierkant je gat aan vegen”. De tien beslissingen omvatten 1.003 bladzijden leeswerk. Te veel tekst om in zo’n mooi weer te verwerken. Daarom gaan we als N-VA voor de eerste tien punten op de publieksbanken zitten”, lichtte Dominique Cool de beweegredenen van zijn fractie toe. De burgemeester keek het vertrek met verbazing aan. De gemeenteraad werd verder gezet. Iedere vertegenwoordiger uit een intercommunale lichtte zijn deel van de agenda toe.

Penningmeester uitgenodigd

Op een vraag van Luc Vandamme (Proo!) zal de gemeente een afwachtende houding aannemen om te participeren in warmtenetten. De vrees bestaat dat afvalintercommunale MIROM die taak zou ontnomen worden ten voordele van Fluvius. “We hebben gekeken om de Schiethoek in Poelkapelle te verwarmen via een warmtenet. Uit de studie bleek dat het niet rendabel was als je geen warmtebron hebt”, zei burgemeester Alain Wyffels (CD&V). Ook de rekeningen van de kerkfabrieken passeerden de revue. Die werden positief geadviseerd, behalve die van Poelkapelle. Daar mag de penningmeester in de volgende gemeenteraad de cijfers komen uitleggen. Voor de kerk van Bikschote zit een volledige renovatie er niet in wegens een kostenplaatje van circa 1.400.000 euro. “De knoop die daar moet doorgehakt worden, is of daar nog liturgie moet doorgaan”, zei burgemeester Alain Wyffels.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier