N-VA en Open VLD slaan de handen in elkaar in Bredene

Louis Vanbelleghem (Open VLD) en Sofie Ramboer (N-VA) slaan de handen in mekaar voor de gemeenteraadsverkiezingen'18. Op de achtergrond kijken Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en parlementslid Bjorn Anseeuw (N-VA) goedkeurend toe. © (MM)
Redactie KW

De oppositiepartijen trekken samen met een lijst naar de verkiezingen.

“We hebben mekaar gevonden”, openden Open VLD-boegbeeld Bart Tommelein en N-VA-kopstuk Björn Anseeuw maandag de persconferentie waarop de samenwerking tussen de Bredense afdelingen van hun partijen werd beklonken. N-VA en Open VLD, vandaag in de oppositie, trekken met een lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen ’18. “We willen een volwaardig, rechts alternatief vormen voor machtsblok SP.A”, gaven Louis Van Belleghem en Sofie Ramboer mee.

Toen de verzamelde oppositie (in Bredene is dat N-VA, twee onafhankelijken en Open VLD) een klein jaar geleden gevraagd werd naar de kansen op samenwerking, hielden Sofie Ramboer (N-VA), onafhankelijk raadslid Dirk Cattoir en Louis Van Belleghem (Open VLD) de boot nog af. “De kans bestaat, maar concreet is niks afgesproken”, was toen het ontwijkende antwoord.

Afgelopen maandag hebben N-VA, met 4 zetels vandaag de grootste oppositiepartij, en Open VLD, dat met Van Belleghem een gemeenteraadslid telt, de kaarten op tafel gelegd.

Beide afdelingen haalden voor de aankondiging van hun politieke verloving hun regionale kopstukken van stal. Vlaams minister Bart Tommelein (Open VLD) en Björn Anseeuw (Vlaams parlementslid), beiden uit Oostende, zakten naar Bredene af om het nieuws van de samenwerking kenbaar te maken.

We willen de absolute meerderheid van SP.A breken. En dat gaat nu eenmaal makkelijker samen

“Björn en ik geloven steevast in de slaagkansen van deze strategie. Het potentieel aan N-VA- en Open VLD-kiezers is in Bredene best wel groot. Tijdens de laatste parlementsverkiezingen haalden we samen nagenoeg 40% van de stemmen in Bredene. In 2012 vertegenwoordigden beide partijen hier goed 30% van de kiezers. Samen zullen we dus ongetwijfeld een sterk alternatief vormen voor SP.A, dat hier al decennialang de plak zwaait”, aldus Tommelein.

Björn Anseeuw beklemtoonde meteen dat het niet om een nieuwe, lokale partij gaat. “Het wordt geen Lijst Samen of Bredene 2024. Neen, beide partijen behouden de eigen naam. Het wordt dus een lijst N-VA/Open VLD. Elk zal zijn eigen inbreng hebben.”

De opzet van de samenwerking is duidelijk: “We willen de absolute meerderheid van SP.A breken. En dat gaat nu eenmaal makkelijker samen”, gaf Louis Van Belleghem maandag toe.

Dat er veel raakpunten zijn tussen beide partijen, probeerde Sofie Ramboer, fractieleider voor N-VA in de gemeenteraad, aan de hand van enkele toekomstige programmapunten aan te tonen. “Over thema’s als mobiliteit, een bouwstop en een ondernemersvriendelijker gemeente zijn we het roerend eens.”

We willen voorrang van rechts“, probeerde Van Belleghem het met een boutade. “Een rechts blok zetten tegenover de linkse meerderheid, die vandaag regeert.”

Dat beide partijen uiteindelijk toch de stap naar mekaar gezet hebben, is volgens Van Belleghem toe te schrijven aan voortschrijdend inzicht. “Kijk, Sofie en ik zijn nieuwkomers in de politiek. We hebben de voorbije jaren de stiel geleerd en zijn nu tot het inzicht gekomen dat samen beter is dan alleen. Samen zullen we ook een lijst met 25 sterke kandidaten kunnen samenstellen. Alleen stonden we voor de helse taak élk 25 straffe kandidaten te vinden.”

Een partijlidkaart wordt voor de kandidaten op de lijst volgens Bart Tommelein niet meteen noodzakelijk. “Het is vooral belangrijk dat er straks een duidelijk keuze voorligt aan de Bredenaar. En tenslotte hebben beide partijen hier weinig te verliezen. Vergeet niet dat zowel Open VLD als N-VA in 2006 nog geen enkele zetel hadden in Bredene. In 2012 haalde mijn partij hier een zetel, N-VA zes (waarvan er na het afscheuren van Cattoir en Monica Van Brussel nog 4 overbleven, mm).”

“Dat de dialoog tussen beide partijen, die al enkele maanden aan de gang was, uitmondde in dit resultaat heeft alles te maken met de bijzondere context in Bredene: het moeten opboksen tegen een grote partij met een absolute meerderheid en een versnipperde oppositie. Welnu, dat wordt straks ander”, bezweert Anseeuw. “In Bredene kan straks een duidelijke keuze gemaakt.”

Wie de lijst trekt, werd nog niet bekendgemaakt. “Het wordt wel iemand van N-VA aangezien zij vandaag de grootste fractie zijn. Na nieuwjaar komt hierover allicht meer duidelijkheid”, besloot Van Belleghem.

(MM)