N-VA dringt aan op een uitbreiding van de meting en een erkenning droogteramp in West-Vlaanderen

© Flicr
Redactie KW

N-VA West-Vlaanderen reageert bij monde van provincieraadslid Peter De Roo bijzonder ontgoocheld op de beslissing van bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V) om de droogte in West-Vlaanderen niet officieel te erkennen als landbouwramp. “Met haar beslissing jaagt de minister van landbouw de landbouwers opnieuw in de gordijnen. Alsof de droogte alleen nog niet genoeg is, betekent de uitspraak van de minister een ramp bovenop de ramp. Of de getroffen landbouwers al of niet steun zullen krijgen uit het rampenfonds, betekent voor velen het verschil tussen overleven of het failliet”, aldus Provincieraadslid Peter De Roo uit Brugge.

“Al maanden is er nauwelijks regen gevallen in West-Vlaanderen en in het bijzonder in de Westhoek. Dieren, gewassen en landbouwers kreunen bij deze droogte. De oogst van heel wat gewassen, dreigt verloren te gaan. Vraag het de boeren, en iedereen met een beetje gezond boerenverstand bevestigt: Dit is een ramp voor de West-Vlaamse landbouw. Alleen de bevoegde minister lijkt dit niet te kunnen staven.”

KMI opnieuw bevragen

“We vragen daarom dat de bevoegde Diensten van de provincie West-Vlaanderen exact in kaart brengen waar en hoeveel neerslag er dit jaar al gevallen is in West-Vlaanderen en om deze gegevens over te maken aan het KMI, samen met de schattingscommissies van de gemeentes. De minister moet op basis van deze nieuwe gegevens het KMI opnieuw durven te bevragen.”

“Met in de toekomst meer periodes van droogte en wateroverlast is ook het wetgevend kader op Vlaams niveau, dat federaal werd overgenomen, aan een herziening toe. Het punt is dat het KMI haar onderzoek meet op statistische weergegevens tot 20 jaar geleden. De besprekingen lopen en het is de bedoeling dat nog in deze legislatuur een nieuw kader voor landbouwrampen wordt gecreëerd. Het kabinet van onze minister-president Geert Bourgeois volgt dit mee op,” besluit provincieraadslid Peter De Roo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier