N-VA Brugge dringt aan op sanering in Kristus Koning

Hugo De Bondt vindt dat de bewoners aan het lijntje gehouden worden. © WK
Redactie KW

Hugo De Bondt, gemeenteraadslid voor de Brugse N-VA, dringt nog eens aan op de sanering van met cyanide verontreinigde grond in de wijk Kristus Koning. “De bewoners worden al zes jaar aan het lijntje gehouden”, zegt hij.

“In september 2011 werden de voorbereidende werkzaamheden voor de heraanleg van de Karel de Floustraat opgeschort nadat er ernstige historische bodemverontreiniging werd vastgesteld”, weet gemeenteraadslid Hugo De Bondt (N-VA). Het gaat volgens De Bondt over cyanidevervuiling die vermoedelijk afkomstig is van de voormalige gasfabriek langs de Scheepsdalelaan. “De bodemsaneringsnorm voor cyanide zou er tot 22 keer overschreden zijn. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat ook het grondwater in de Karel de Floustraat ernstig vervuild is en van daaruit gaat de verontreiniging via de wateraders verder naar de Karel de Stoutelaan. In de loop van 2012 heeft een erkend labo in de wijk een reeks stalen afgenomen.” De Bondt vindt dat de bewoners aan het lijntje gehouden worden.

“Toenmalig burgemeester Moenaert riep hen destijds op om geen gewassen te telen of grondwater op te pompen. Ik weet dat dergelijke saneringswerken een bom geld kosten, maar de stad speelt met de gezondheid van de mensen die daar wonen. Er is even sprake van geweest dat de sanering in het voorjaar van 2015 zou plaatsvinden en ondertussen zijn we dus alweer tweeënhalf jaar verder. De laatste belofte dateert van vorig jaar, toen deelde het stadsbestuur nog mee dat er in oktober een beperkte sanering zou plaatsvinden. Maar dat is dus opnieuw niet gebeurd en ondertussen bleef het alweer een jaar stil rond dit dossier.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier