Myriam Vanlerberghe :”Het Vlaamse niveau moet de armoedetoets coördineren”

Peter De Roo legde de gedeputeerde nog maar eens op de rooster. (Foto RN) © Peter De Roo legde de gedeputeerde nog maar eens op de rooster. (Foto RN)
Redactie KW

Tijdens de eerste provincieraadszitting van het nieuwe jaar legde Peter De Roo (N-VA) gedeputeerde van welzijn Myriam Vanlerberghe (SP.A) nog maar eens op de rooster over haar armoedebeleid.

“Begin vorig jaar werd in deze raad beslist om de armoedetoets in te voeren. Maar een jaar later is van enige uitvoering daarvan nog niks te merken”, stelde Peter De Roo. “Het enige tastbare wat we in handen hebben is uw beleidsverklaring van 17 december jl., die vol ronkende voornemens staat maar nog geen enkel concreet resultaat opleverde. Steden als Brugge en Kortrijk hebben ondertussen zelf al een armoedetoets ingevoerd. Ze hebben niet op u gewacht, het mooiste bewijs dat de provincie wat dat betreft eigenlijk overbodig is. Mijn vragen : Hoeveel tijd denkt u voor de realisatie van uw armoedetoets nog nodig te hebben ? Hoe ver staat u in de samenwerking met de lokale besturen ? En hoe ver staat u met de West-Vlaamse denktafels die u denkt in te voeren om iets te doen aan de kinderarmoede, die u als prioriteit hebt uitgeroepen ?”

“Voedselbanken prioriteit”

“Nadat ik door de aanslepende perikelen van de interne staatshervorming in december eindelijk mijn beleidsnota kon afronden, zijn we dadelijk aan het werk gegaan”, antwoordde Myriam Vanlerberghe. “Op 17 december hielden we rond de armoedetoets al een eerste bijeenkomst met Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare, een vertegenwoordiger van het Vlaamse niveau en ervaringsdeskundigen uit de sector. Daaruit is ook gebleken dat er echt wel behoefte is aan een eenduidige definitie van de problematiek om armoede adequaat te kunnen bestrijden. Op 24 februari is er een nieuwe vergadering gepland, waar we tot een gemeenschappelijke visie willen komen. Ondertussen heeft Vlaanderen ook alle provincies bezocht met de vraag om tot een eenduidige aanpak te komen. Het lijkt me dan ook volkomen logisch dat Vlaanderen de invoering van de armoedetoets zou coördineren”. aldus Vanlerberghe, die ook nog meegaf dat op 25 februari de eerste armoedetafel zal bijeenkomen en dat voor haar vooral de ondersteuning van de voedselbanken een prioriteit zal zijn, aangezien heel wat gemeenten hun steun aan deze initiatieven hebben teruggeschroefd. (JRE)

Meer provincieraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 31 januari 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier