Moeder en dochter samen op verkiezingslijst SP.A in Ingelmunster

Liesbeth Holvoet, Enigo Vandendriessche, Veerle Declercq en Dries Couckuyt van SP.A. (Foto FODI) © (Foto FODI)
Redactie KW

Veerle Declercq en dochter Liesbeth Holvoet krijgen in oktober een plaats op de lijst bij de socialisten. “Zorgen voor mensen staat centraal bij deze partij, een thema dat ons beiden heel na aan het hart ligt”, zegt het duo.

Liesbeth (29) woont, samen met partner Kjell, in de Zandbergmolen in de Bruggestraat. Ze is de enige dochter van wijlen brandweercommandant Marino Holvoet en Veerle Declercq. Hulpvaardigheid, respect voor anderen en sociale waarden zijn altijd een rode draad geweest in het gezin. Het was dan ook geen verrassing dat Liesbeth maatschappelijk werk ging studeren, aangevuld met preventieadviseur en toegepaste psychologie. Na haar studies ging ze eerst aan de slag in de jeugdzorg, daarna in de thuiszorg. Op dit moment is ze regioverantwoordelijke voor West-Vlaanderen bij OTV Home Care. “Via mijn job kom ik vaak bij mensen thuis. Dan merk je al vlug dat een goede en betaalbare zorg essentieel is in onze maatschappij. Iedereen kan immers van de ene op de andere dag zorgbehoevend worden, ongeacht je afkomst”, zegt Liesbeth overtuigend. Ook dierenwelzijn is een belangrijk thema voor haar. Samen met haar vriend vangt ze thuis katten op voor het plaatselijke asiel Hoop voor zwervertjes.

Ook voor Veerle (54) uit de Doelstraat staat zorgen voor elkaar hoog op de agenda. Veerle werkte 30 jaar in het wzc Maria Rustoord. Nu is ze beroepshalve PAB-assistente bij personen met een beperking.

‘t Hertje

Ze volgde een opleiding voor palliatieve zorgen, is geëngageerd in thuisoppas, actief in de werkgroepen toegankelijkheid en welzijnsschakel ‘t Hertje. Ook hier draait alles om zorgen voor iedereen. ‘t Hertje organiseert maandelijks activiteiten die heel laagdrempelig zijn voor mensen in eenzaamheid en kansarmoede. “In de politiek wil ik me inzetten voor armoedebestrijding en zorg. Het sociaal huis speelt hier een grote rol in. Het is alle hens aan dek voor een lokaal sociaal beleid, want de huidige Vlaamse regering is niet bepaald een fan van de OCMW’s”, klinkt het strijdvaardig.

Veerle legt uit waarom ze voor de SP.A kiest. “Ik ben geen stamboomsocialist, maar ik deel heel wat belangrijke waarden van de partij. Vooral hun aandacht voor zorg en welzijn spreken me aan. Een aantal jaren geleden kwam ik via vrienden op een activiteit van de SP.A terecht. De sfeer in de groep werkte aanstekelijk en ik ben blijven gaan. Zo ben ik de partij beginnen volgen en begon ik me meer en meer thuis te voelen. De manier waarop Dries en Enigo als kleinste partner de gemeente mee besturen is fantastisch. Ze blijven strijden voor hun waarden en dat siert hen.” Liesbeth vult aan: “De SP.A gelooft in de jeugd en geeft hen ook kansen. Als geen ander luisteren ze ook naar de mensen. Vorig jaar belden ze aan bij alle dorpsgenoten om hun mening te vragen. Dit jaar organiseerden ze al vier inspiratiemomenten met de bevolking. Luisteren én vooral méér luisteren naar de mensen, dat moet de politiek doen.” (Patrick D.)