Minister-president Geert Bourgeois verrast Tine Soens : vergunning wapenuitvoer geweigerd

Tine Soens. © BELGA
Jos Remaut

Tijdens de actuele vragen deze namiddag in het Vlaams Parlement pakte minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verrassend uit met de mededeling dat hij deze voormiddag een vergunning voor wapenuitvoer naar Saudi-Arabië heeft geweigerd.

Maar liefst vier Vlaamse parlementsleden, twee van de meerderheid en twee van de oppositie, hadden over dit thema een vraag in petto voor Geert Bourgeois. Onder hen Tine Soens (SP.A) uit Kortrijk, die al langer dan vandaag op deze nagel klopt en bij heel wat vorige gelegenheden al duidelijk stelde dat wapenleveringen naar deze regio voor haar en haar partij absoluut niet kunnen. “U kan niet tegelijk het terrorisme bestrijden en ondertussen verder vrolijk wapens blijven uitvoeren naar een broeihaard van terrorisme”, aldus Tine Soens deze namiddag in het plenaire halfrond. “U veroordeelde gisteren terecht de wapenlevering van Wallonië, maar welke goeie redenen hebt u om dat in Vlaanderen niet te doen ?” Ze vroeg dan ook nog eens uitdrukkelijk dat de Vlaamse regering Saudi-Arabië op de on hold-lijst zou plaatsen.

“Geen algemeen embargo”

Geert Bourgeois antwoordde dat hij geen voorstander is van een algemeen uitvoerverbod, maar dat hij geval per geval zal oordelen. Volgens hem is er geen rechtsgrond voor een algemeen embargo, tenzij het zou gaan om uitvoering van internationale sancties, zoals bijvoorbeeld van de VN-veiligheidsraad. Hij verduidelijkte dat er in 2015 geen aanvragen zijn geweest voor wapenexport naar Saudi-Arabië. Maar vandaag kreeg de minister-president wél zo’n aanvraag voorgelegd. “Die aanvraag hebben we geweigerd”, zei Geert Bourgeois vannamiddag in het Vlaams Parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier