Minister-president Bourgeois pleit voor Unie van de Noordzee

Minister-president Geert Bourgeois en gouverneur Carl Decaluwé waren een en al oor voor de uitleg van Karen Rappé, communicatiemedewerker van het VLIZ. © ML
Redactie KW

Maandagmiddag bracht minister-president Geert Bourgeois een bezoek aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende.

De minister-president maakte onder meer een tochtje met onderzoeksschip Simon Stevin op een woelige zee en volgde een aantal wetenschappelijke staalnames mee aan boord van het onderzoeksschip, geëscorteerd door gouverneur Carl Decaluwé.

Op het programma stond een demonstratie van de multibeam echosounder boven het wrak van een vissersvaartuig ter hoogte van de Oostendebank, staalnames van de vangst met een boomkornet en van de bodem met een Van Veengrijper om de biodiversiteit in het water en in de bodem te onderzoeken.

De Simon Stevin is als Vlaams marien onderzoeksschip vier jaar in de vaart en is eigendom van DAB Vloot, de rederij van de Vlaamse overheid. Maar de organisatie van de wetenschappelijke opdrachten aan boord door universiteiten en andere instanties hoort bij het opdrachtenpakket van het VLIZ, dat ook instaat voor de wetenschappelijke accommodatie.

Nieuwbouw voor het VLIZ klaar in 2020

Geert Bourgeois: “In deze eeuw van de oceaan biedt ook de Noordzee en haar enorme biodiversiteit op het vlak van voedsel- en energievoorziening, biotechnologie, aquacultuur, de farmaceutische nijverheid enorme mogelijkheden. Het VLIZ ondersteunt daarbij ook een aantal internationale organisaties die trouwens gehuisvest zijn onder hetzelfde dak.”

Hij pleit ook voor een Unie van de Noordzee: “Nu de Brexit een feit is, zijn samenwerkingsakkoorden tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie sterk aangewezen. Net zoals de EU nu al met 25 andere landen rond de Middellandse Zee een dergelijke samenwerking heeft.”

Dinsdag reageerde staatsecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer op het initiatief van Geert Bourgeois met de mededeling dat die Unie van de Noordzee al een realiteit is en er tal van samenwerkingsverbanden ter zake bestaan. Volgens de minister zal de nieuwbouw voor het VLIZ en het Instituut voor Landbouw en visserij tegen 2020 klaar zijn, een investering van 17 miljoen euro.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier