Minister-president Bourgeois op shoppingtoer per fiets

© FietsTelweek en Fietsberaad
Redactie KW

Woensdag deed Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in zijn eigenste Izegem boodschappen met de fiets. In het gezelschap van Christel van Dijck van Radio 2 en gevolgd door een cameraploeg. Dit alles voor een spotje ter promotie van de tweede FietsTelweek, die van 19 tot en met 26 september loopt in Vlaanderen.

De FietsTelweek is een initiatief van de Fietsersbond en Fietsberaad Vlaanderen. Het opzet? Vanaf 5 september kan je de gratis FietsTelApp downloaden, waarmee je in die week kan laten weten waar je fietst. En dat is dan weer nuttige info voor de overheid.

“Vlaanderen is de derde fietsregio van Europa”, zegt de minister. “Wij willen weten waar jij fietst en hoe we nog meer mensen op de fiets kunnen krijgen. Ik nodig iedereen uit om massaal de FietsTelApp te downloaden en deel te nemen aan de FietsTelweek. Als wij weten waar jij fietst, kunnen we in de toekomst nog meer plaats maken voor fietsers.”

Vlaanderen fietsland

Vlaanderen is volgens de minister een fietsland. “Maar de fiets wordt te weinig gebruikt voor functionele verplaatsingen als boodschappen doen. Met het Vlaams fietsbeleidsplan van collega Ben Weyts wordt er geïnvesteerd in meer veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Het is de ambitie om 80 nieuwe fietssnelwegen te realiseren. Met de start van het nieuwe schooljaar in zicht hield het Agentschap Wegen en Verkeer een grote zomerschoonmaak van de fietspaden, zodat kinderen en ouders moeten op goed onderhouden fietspaden naar school kunnen fietsen”.

Ook de gemeenten kunnen zich inschrijven voor FietsTelweek. “Misschien kunnen ze die week op dinsdag en donderdag een telling laten doen van het aantal fietsers op een bepaald punt in de gemeente”, zegt Inge Caers van Fietsberaad. “Ook die gegevens worden dan verwerkt en op www.platformfiets.be geplaatst.”

“Minister-president Geert Bourgeois deed woensdag in Izegem met Radio 2-icoon Christel van Dijck boodschappen met de fiets”, zegt Lisa Lust, adjunct-woordvoerder van de minister. “Ze gingen naar de bakker en een boekhandel en fietsten even naar kasteel Wallemote. Ze waren allebei gastacteurs voor een spotje dat vanaf 5 september te zien zal zijn op de website www.fietstelweek.be. (IB)

Christel van Dijck en Geert Bourgeois fietsten naar Kasteel Wallemote. (Foto FietsTelweek en Fietsberaad)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier