Minister Muyters zoekt naar oplossing voor kwestie van het gemengde waterpolo

Jos Remaut

“Ik begrijp de beslissing niet en kan ze ook niet goedkeuren”. Dit was het kordate antwoord op enkele actuele vragen hierover in het Vlaams Parlement, onder meer van Björn Anseeuw (N-VA). In overleg met zijn kersverse Waalse collega wil hij aan een oplossing werken.

De beslissing van de Koninklijke Belgische Zwembond om de gemengde jeugdploegen in het waterpolo af te schaffen, deed de voorbije dagen nogal wat stof opwaaien. Genoeg om hier aan de Vlaamse minister van sport een actuele vraag over te stellen, en dit is wat Björn Anseeuw (N-VA), Imade Annouri (Groen) en Ann Brusseel (Open VLD) vandaag deden.

“Sinds september al kunnen meisjes vanaf hun elfde niet langer in competitieverband waterpolo spelen in ons land. Zoals gezegd, heeft dat alles te maken met een beslissing van de Belgische Zwembond. Die heeft namelijk beslist dat er vanaf U13 geen gemengde jeugdcompetities meer mogen worden georganiseerd”, aldus Björn Anseeuw in het Vlaams Parlement vanmiddag. “Nochtans worden die competities vandaag altijd zonder problemen gemengd gespeeld om de heel eenvoudige reden dat er te weinig meisjes zijn om een aparte meisjescompetitie in te richten. Dat betekent dat de beslissing van de Belgische Zwembond eigenlijk het einde van waterpolo voor dames inluidt.”

“En alsof dat nog niet gek genoeg is, is de reden waarom ze dat doen al helemaal van de pot gerukt. Men vreest namelijk dat jongens vanaf hun twaalfde de meisjes zullen bepotelen in het zwembad. Het is eigenlijk wel straf dat de Belgische Zwembond al onze jongens vanaf hun twaalfde afschildert als potentiële viespeuken, vooral omdat daar geen enkele reden toe is. In de jongste 25 jaar waren er welgeteld nul klachten hierover.”

Björn Anseeuw in het Vlaams Parlement, met achter zich Ann Brusseel, die eveneens een vraag stelde over dit onderwerp.
Björn Anseeuw in het Vlaams Parlement, met achter zich Ann Brusseel, die eveneens een vraag stelde over dit onderwerp.© GF

“We zitten vandaag dus met een sportbond die meisjes wil verbieden om te sporten, enkel en alleen omdat ze meisjes zijn. We zitten vandaag met een sportbond die zijn middelvinger opsteekt naar alle spelers, speelsters, ouders, trainers, clubs die zich dag na dag, jaar na jaar inzetten en investeren in de opleiding van onze jongeren, in hun vorming.”

“En ik stel jammer genoeg vast dat de Koninklijke Belgische Zwembond, en de bobo’s van die zwembond in het bijzonder, niet echt geneigd zijn om hun koers bij te sturen en van gedacht te veranderen. Minister, hoe kijkt u daar tegenaan en welke uitweg ziet u ?”

“Ik kan dit niet goedkeuren”

Minister Philippe Muyters (N-VA) was heel klaar in zijn antwoord : “Ik begrijp de beslissing niet en ik kan ze ook niet goedkeuren. (waarna applaus op de banken). “Ik zie andere competities, waar gemengde ploegen kunnen, zoals korfbal. Ik zie competities waar er genoeg meisjes zijn om een aparte competitie voor de jeugd te houden zoals voetbal, waar er ook gemengd wordt gespeeld bij de jeugd. Ik zie andere sporten die ‘ruw’ worden genoemd zoals rugby, waar er een gemengde competitie is. Waarom zou dat daar wel kunnen en bij waterpolo niet?”

Ik heb uitleg gevraagd aan de Vlaamse Zwemfederatie, die ook lid is van de Koninklijke Belgische Zwembond. En blijkbaar is het effectief gestart met een verzekeringskwestie. De verzekeraar van de Waalse bond wil geen grensoverschrijdend gedrag verzekeren. Maar ik ken geen enkele federatie waar grensoverschrijdend gedrag of agressie op het veld tussen de spelers kan worden verzekerd. Dat zou toch ook een verkeerd signaal zijn. Het geeft bijna het signaal dat de federatie alles heeft gedaan en alles heeft verzekerd: doe nu maar. Er zijn andere dingen die een federatie moet doen om grensoverschrijdend gedrag of om agressie op het speelveld te voorkomen. Ik vind dit geen reden.”

“Waterpolo voor jonge meisjes moét kunnen”

“De Vlaamse Zwemfederatie was tegen de maatregel op die vergadering. Maar de Belgische vertegenwoordigers en de Waalse vertegenwoordigers hebben samen met tweederdemeerderheid beslist om de gemengde competitie te stoppen”, aldus nog minister Philippe Muyters.

Ik wil het hier niet bij laten. Ik wil in eerste instantie contact opnemen met mijn Waalse collega. En de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst onderzoekt de zaak en zal de nodige bevraging doen. Mijn federale collega Elke Sleurs heeft ondertussen ook het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen een opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken. Zelfs als het niet lukt met mijn Waalse collega, wil ik met de Vlaamse bond terug aan tafel gaan zitten om ervoor te zorgen dat het aanbod voor jonge meisjes die waterpolo willen spelen, op een of andere manier in de toekomst wordt gegarandeerd.”

Internationale petitie

Björn Anseeuw dankte de minister om zijn hartverwarmend en heel sterk signaal. “We staan hier overigens niet alleen mee, er loopt een onlinepetitie die internationaal wordt ondertekend. Vandaag heeft de absolute wereldtop, de Olympische kampioenen en wereldkampioenen, die petitie ondertekend en gezegd dat de beslissing van de Belgische bond ongelofelijk en onvergefelijk is.

Steve Vandenberghe (SP.A) wees ook nog even op de enorme gevolgen van dit alles voor sommige clubs. “De Royal Ostend Swimming Club in Oostende telt bijna 120 waterpolospeelsters en -spelers. De jeugdploeg behaalde de jongste jaren schitterende resultaten. Vorig jaar werd U11 Belgisch kampioen en dit jaar doen ze met U11, U13, U15 en U17 mee met de absolute Belgische top. Meisjes zijn in deze sport echter in de minderheid;. Momenteel spelen er in Oostende 15 getalenteerde meisjes. Over heel Vlaanderen spelen 170 meisjes mee in verschillende categorieën.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier