Minister Hilde Crevits gaat M-decreet bijsturen

Redactie KW

In aanloop naar het M-decreet is het aantal inclusiekinderen gestegen. Maar de middelen die voor die kinderen voorzien zijn, blijven achter bij scholen in het buitengewoon onderwijs. Dat is een van de conclusies die minister van Onderwijs, Hilde Crevits, haalt uit een panelgesprek in het kader van de inclusiedag in de katholieke Hogeschool Vives in Kortrijk.

Minister Crevits was te gast voor een panelgesprek tijdens de zeventiende inclusiedag, een dag voor en door ouders met inclusiekinderen. Dat zijn kinderen met een beperking, die toch naar een gewone school gaan. In maart 2014 keurde de regering het M-decreet goed, dat een wettelijk kader moet voorzien voor het inclusieonderwijs.

Ondanks het stijgend aantal inclusiekinderen, blijven de middelen die voorzien zijn voor de speciale zorg in het buitengewoon onderwijs. “Die middelen moeten mee verschuiven”, zegt de minister. Het panelgesprek bracht nog een aantal pijnpunten aan het licht. Bijvoorbeeld het aanvragen van een Persoonlijk Assistentiebudget (PAB) blijkt een ramp voor ouders met een inclusiekind. Maar ook daar lijkt de minister bereid om aanpassingen te maken. “Als het zo is dat de prioriteit van een PAB-aanvraag verdwijnt voor inclusieouders, zitten we met een probleem. Dat moet mee opgenomen worden in het M-decreet.” Crevits drong erop aan om met ouders rond de tafel te zitten om het probleem verder uit te pluizen.

“Een recht, geen gunstmaatregel”

Maar het is geen kwestie van middelen alleen. “Inclusie is een complementair verhaal van middelen, opleiding en mentaliteitsverandering”, stelt een van de Ouders voor Inclusie (OVI).

Artikel 24 van het VN-verdrag stelt dat een onderwijssysteem inclusief moet worden, waarbij het buitengewoon onderwijs enkel dient voor leerlingen die in een reguliere school echt niet kunnen functioneren. “Het gaat om een recht, niet om een gunstmaatregel. En om dat recht van een grondig, wettelijk kader te voorzien, is er nood aan overleg tussen welzijn en onderwijs”, benadrukt Patrick Vandelanotte, coördinator van GRIP, een organisatie voor Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier