Minister Bourgeois wil tegemoetkomen aan wie geen zonnepanelen mag plaatsen van Onroerend Erfgoed

Jos Remaut

Dat blijkt uit het antwoord van de minister op een schriftelijke vraag van Johan Verstreken (CD&V). Die vindt het immers niet fair dat inwoners uit Wulveringem geen toelating kregen voor zonnepanelen vooraan op hun woning in het beschermde dorpszicht.

“Volgens de dienst Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen zou de aanwezigheid van zichtbare zonnepanelen erg storend werken op het straatbeeld. Wanneer een toelating wordt gevraagd voor plaatsing van zonnepanelen op het voorste dakvlak, dan zal de dienst dit niet toestaan”, licht Johan Verstreken toe. “Volgens de inwoners zorgt dit voor een structurele ongelijkheid. Ze krijgen immers niet de mogelijkheid om te investeren in een haalbare oplossing van duurzame en betaalbare energie, maar moeten wel mee het Vlaamse erfgoed beschermen.”

Verstreken wou van de minister graag horen wat zijn beleidsvisie is in deze en hoe hij denkt deze ongelijkheid weg te werken. Ook vroeg hij zich af of dezelfde stelregel bij alle dorps- en stadsgezichten wordt gehanteerd en of de Erfgoeddiensten in andere provincies even streng zijn.

“Niet zichtbaar in het openbaar”

Uit het antwoord van minister Geert Bourgeois (N-VA) blijkt alvast dat er wel degelijk een eenduidige richtlijn bestaat, die in alle provincies uniform wordt toegepast. “Voor plaatsing in beschermde stads- en dorpsgezichten is de regel dat zonnepanelen enkel kunnen worden geplaatst wanneer deze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg of vanaf het openbaar domein. De zichtbare plaatsing van zonnepanelen heeft immers een impact op de beschermde erfgoedwaarde van het stads- of dorpsgezicht. Ze zijn visueel erg storend voor het straatbeeld, zeker in die van goed bewaarde dorpskernen als die van Wulveringem. Geval per geval wordt de zichtbaarheid van op de openbare weg bekeken en geëvalueerd.”

Specifieke premie

Niettemin wil minister Bourgeois de uitdagingen op het vlak van het Erfgoed maximaal verzoenen met die voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. In die optiek nam de Vlaamse regering in december jl. al een conceptnota aan, met daarin diverse mogelijke initiatieven om de energieprestaties van het onroerend erfgoed te verbeteren en maximaal af te stemmen op de erfgoedwaarden.

Bourgeois kondigde ook aan dat zijn administratie nog dit jaar voor de dag zal komen met een afwegingskader Zonnepanelen bij beschermd onroerend erfgoed. Het zal rekening houden met de nieuwste technologische evoluties en openlijk gecommuniceerd worden. “Indien specifiek opgelegde materialen, technieken en toepassingen tot een meerprijs van de installatie leiden, dan zullen we daar premies voor voorzien”, aldus nog de minister, die ook nog denkt aan een aangepaste fiscaliteit met aandacht voor het onroerend erfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier