Minister Bourgeois : “Volgende Vlaamse regering moet haalbaarheid Vlaamse baai serieus onderzoeken”

© BELGA
Redactie KW

Dat verklaarde de N-VA-minister tijdens een ontmoeting met de West-Vlaamse pers in Hertsberge. Hij vindt ook dat de drie grote Vlaamse havens zich in de toekomst moeten verenigen in één slagkrachtig havenbedrijf.

“Een tijd geleden al zijn twee grote Vlaamse baggerbedrijven voor de pinnen gekomen met een wild plan om voor onze kust, ter hoogte van de haven van Zeebrugge, bepaalde zandbanken met baggerslib op spuiten tot kunstmatige eilanden, die zowel een ecologische, economische als toeristische functie kunnen hebben, en ook een goeie zaak kunnen zijn voor onze kustverdediging. Er is in de voorbije jaren al wel wat onderzoekswerk gebeurd, maar de volgende Vlaamse regering zou volgens mij écht werk moeten maken van een haalbaarheidsstudie, en aansluitend ook de mogelijkheden onderzoeken tot diverse vormen van privaat-publiekrechterlijke samenwerking (PPS). De eventuele uitvoering van dit alles zal daarna decennia in beslag nemen, want zoiets is uiteraard geen natte vingerwerk”.

“Onnodig te stellen dat dergelijke uitbouw, waarbij naar mijn aanvoelen ook de energie-atollen van Johan Vande Lanotte zouden kunnen in geïntegreerd worden, enorme opportuniteiten zou openen voor de groei van Zeebrugge, én de creatie van een estuaire waterweg (over de Westerschelde), die de verbinding maakt met de havens van Gent en Antwerpen. Deze drie havens zijn geroepen om elkaar niet langer meer te zien als concullega’s, maar zich te verenigen tot één speler van wereldformaat”, aldus nog Geert Bourgeois, die bevestigde dat hij bij de komende verkiezingen wel degelijk lijsttrekker zal zijn voor het Vlaamse parlement en niet voor de Kamer, zoals vanavond verkeerdelijk circuleerde op Twitter. (JRE)

Vrijdag in Krant van West-Vlaanderen : de minister aan het woord in een uitgebreide terugblik 2009-2014, en een vooruitblik op de ambities voor de komende regeerperiode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier