“Mijn collega’s weten Molenbeek nu liggen”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Hoogledenaar Koenraad Mortele (48) is radioloog in Boston (Massachusetts).

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

In 1997 kreeg Koenraad de smaak te pakken, tijdens een stage van drie maanden in Gainesville, Florida. “In 2000 vertrok ik definitief naar de VS om als radioloog te gaan werken in een academisch ziekenhuis verbonden aan de Harvard Medical School in Boston. Ik woon in Dover, een groene en landelijke suburb ten westen van Boston en heb vier kinderen. Momenteel ben ik werkzaam in het Beth Israel Medical Center/Harvard Medical School.”

Parodieën op Trump

“Wat er veranderd is sinds Trump? De stress neemt toe. Mensen raken onzeker over de toekomst en velen zijn beschaamd Amerikaan te zijn. Positief is dat de mensen meer over politiek discussiëren en dat ze opkomen voor hun standpunten. Denk maar aan de marsen voor vrouwen en voor wetenschap. En: het tv-programma Saturday Night Live is beter dan ooit, met hun parodieën op Trump…

“Boston is zeer liberaal en ruimdenkend. Mensen komen van alle hoeken van de wereld om hier te werken. Wij zijn allemaal immigranten maar voelen ons hier thuis vanwege die tolerantie.”

“Veel mensen zijn beschaamd om Amerikaan te zijn”

“Ik vind dat bepaalde Amerikanen, niet zozeer in Boston, van de gelegenheid gebruik maken om de groepen die Trump als minderheden beschouwt – moslims, immigranten en zelfs vrouwen – ook als minderheden te zien. ‘Omdat den baas dat ook denkt.’ Recent zijn er meerdere conflicten geweest die er vroeger niet waren, onder meer tegenover moslims.

“Als Belg word ik niet abnormaal bekeken, ons land behoort niet tot de target countries van Trump. Toch hebben de terroristische aanvallen in Brussel en Parijs – met in België wonende daders – ons land hier in de VS op de kaart gezet als symbool van immigratie met verstrekkende gevolgen. Recent was er een documentaire op ’60 minutes’ over Molenbeek. Het is schrikken dat mijn collega’s en vrienden nu de naam van die Brusselse gemeente kennen. Daarvoor wisten ze niet eens dat Brussel de hoofdstad van België was…”

He is mad

“Het Amerika dat de meeste Belgen kennen is dat van de Oost- en de Westkust. Staten die allemaal tegen Trump hebben gestemd. Zijn overwinning heeft hij behaald in het midden van Amerika, waar mensen wonen die weinig kritisch zijn over politiek en enorm beïnvloedbaar zijn over immigratie, jobs…”

“Elke dag volg ik het nieuws op CNN. In het dagelijks leven wordt er veel meer dan vroeger over politiek gediscussieerd, door Trumps eigenaardige en impulsieve beslissingen. Toen hij heel recent de FBI-directeur ontsloeg was dat het gespreksonderwerp van de dag. ‘He is mad‘, hoorde je.”

“Als arts volg ik natuurlijk de beslissingen over gezondheidszorg met argusogen, in de eerste plaats zijn plan om Obamacare ongedaan te maken.”

“Maar tenzij de situatie plots heel erg zou verslechteren, zie ik geen reden om de VS te verlaten. Als academisch radioloog kan ik me niks beter wensen dan een medisch mekka als Boston. Ook de lage belastingen maken het leven hier aangenaam. Met Facetime hou ik contact met Europa en van de oostkust vlieg je relatief eenvoudig naar België.”

Een terrasje in de zomer

“Ik geef toe dat ik wel nog bepaalde zaken mis uit Vlaanderen: een terrasje in de zomer, het lekker eten, de gemeende gastvrijheid van vrienden, de Vlaamse wielerwedstrijden en het voetbal. Welke ploeg? De Club natuurlijk.

“Ik voel mij meer Belg dan Amerikaan: wij hebben andere waarden, andere prioriteiten, een diepere historiek, cultuur en vooral een prachtig land.”