Mieke Van Hoorde trekt Brugse PVDA-lijst

Mieke Van Hoorde is volgend jaar de lijsttrekker van de Brugse PVDA-lijst. (Foto BP) © Benny Proot
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Mieke Van Hoorde (57) trekt volgend jaar de gemeenteraadslijst van PVDA Brugge. De partij opent op zondag 24 september haar campagne met het afnemen van enquêtes op de wekelijkse markt in Sint-Michiels. “Armoede, betaalbaar wonen en gezondheidszorg worden mijn strijdpunten.”

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 komt PVDA voor het eerst op met een lijst in Brugge. Lijsttrekker wordt Mieke Van Hoorde. De 57-jarige bediende uit Sint-Kruis is sinds 2011 lid van de partij, twee jaar later werd ze voorzitter van de Brugse afdeling. Het worden haar tweede verkiezingen, nadat ze in 2014 een opvolgersplaats op de provincielijst kreeg. Toen haalde ze 565 stemmen.

“Onze partij zit duidelijk in de lift en we dromen om één zetel in de gemeenteraad te halen. Maar daar leggen we de focus niet op. We willen alle Bruggelingen verdedigen, niet de 1 procent superrijken. Vandaar dat mijn slogan ook zal zijn: Voor een Brugge op mensenmaat. Iedereen moet aan de bak komen. De Brugse Denktank/Brugse Burgerbeweging wil naar buiten komen als ‘het énige alternatief’. Nou, zijn ze ons dan vergeten?”

Niet thuis bij SP.A

De persoonlijke strijdpunten van Mieke Van Hoorde worden armoede, betaalbaar wonen en gezondheidszorg in Brugge. “Zeven jaar wachten op een betaalbare woning in Brugge: dat kan niet. Bovendien: heb je sommige van die woningen al gezien? Veel van die panden kampen met vochtproblemen, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Het enige wat telt in Brugge is toerisme en economie. En dat met een socialistische burgemeester aan het roer. Lang geleden was ik aanhanger van SP.A, maar ik voelde me niet meer thuis bij die partij. Het waterkanon posteren bij een staking in de haven van Zeebrugge: is dat sociaal beleid? De politie elke dag de slaapzakken en matrasjes van de vluchtelingen laten afnemen: is dat humaan?”

“De Brugse Denktank wil naar buiten komen als ‘het énige alternatief’. Nou, zijn ze ons dan vergeten?”

“Zelf heb ik een benefiet georganiseerd, om muziekinstrumenten te verzamelen voor de vluchtelingen in de Sijseelse kazerne. Waarden als respect en solidariteit vond ik wel terug bij PVDA. Die partij gaat wél nog naar de mensen op de markten, in de wijken of naar de arbeiders op stakingspiketten. Ik hoor niet graag het woord extreem-links. Wij zijn consequent links.”

Ziekte van Lyme

In het verleden organiseerde Mieke Van Hoorde ook twee benefieten om de zware medicatiekosten te kunnen betalen voor haar dochter en kleinzoontje die getroffen werden door de ziekte van Lyme. “Je kan wegkwijnen van verdriet, maar je kan het ook verwerken door het positief te benaderen. Ik heb besloten om mijn tijd te steken in het vechten voor onder meer betaalbare medicatie. Vandaar dat we op 30 september met een bus van Brugge naar Sluis gaan om aandacht te vragen voor het kiwi-model. Dat is een systeem voor terugbetaling van geneesmiddelen, waarbij de overheid openbare aanbestedingen uitschrijft.”