Mevrouw Tommelein op provincielijst voor Open VLD

© GF
Jos Remaut

Sarah Schotte (38) waagt haar kans op de lijst voor het district Oostende-Westhoek, waar ze op de derde plaats staat. Ook haar man, minister Bart Tommelein, prijkt op de provincielijst. Maar dan wel als lijstduwer voor het district Kortrijk-Roeselare.

Omgekeerd is de Kortrijkse burgemeester en federaal parlementslid Vincent Van Quickenborne dan weer lijstduwer in het district Oostende-Westhoek. Dat de beide liberale toppolitici onderling wisselen van kieskring is handig bekeken. Ze hebben toch bekendheid genoeg vinden ze, en op die manier zaaien ze ook geen twijfel over hun échte ambitie : burgemeester worden of blijven in hun eigen stad.

Open VLD haalt trouwens alle grote kanonnen uit de kast om een goeie beurt te maken in de provincieraadsverkiezingen, waarin overigens heel ‘nationaal’ gestemd wordt : alle federale en Vlaamse parlementsleden van Open VLD hebben ergens wel een plaats op de provincielijsten, een strategie die ook in de andere provincies wordt gehanteerd. Zo vinden we Emmily Talpe (Ieper) en Sabien Battheu (Poperinge) op resp. de 9de en 10de plaats voor het district Oostende-Westhoek, Mercedes Van Volcem (Brugge) als lijstduwer voor het district Brugge en Francesco Vanderjeugd (Staden) op de 15de plaats voor het district Kortrijk-Roeselare.

Grote áfwezige op de lijstvoorstelling die avond in het provinciehuis in Brugge was gedeputeerde Carl Vereecke. Die blijkt uiteindelijk helemaal niet op de lijst te staan, nadat hij verrassend werd weggestemd als kandidaat-lijsttrekker en daar zijn conclusies uit trok. Hij gaat nu opnieuw voor het burgemeesterschap van Kuurne. En ook al werd zijn naam niet uitdrukkelijk genoemd vanavond, minister Tommelein had het in zijn openingstoespraak toch over de heel vruchtbare inbreng die de liberalen hebben in de huidige coalitie.

Maar laat ons nu even focussen op zij die wél ambitie hebben om het te gaan maken in de volgende provincieraad. Die overigens gehalveerd zal zijn, met nog slechts 36 in plaats van 72 raadsleden.

Kortrijk-Roeselare-Tielt

Vlnr. Johan Vancoillie, Veronique Buyck, Steven Devloo, Ivan Van Cauwenberghe, Fanny Decock, Francesco Vanderjeugd, Piet Vandermersch, An Derluyn, Bart Tommelein, Monique Derudder, Michelle Lombaert, Martine Vanryckeghem, Frederic Crul en Tiene Castelein. Isabel Dewitte en Jeremy Vandoorne ontbreken op de foto.
Vlnr. Johan Vancoillie, Veronique Buyck, Steven Devloo, Ivan Van Cauwenberghe, Fanny Decock, Francesco Vanderjeugd, Piet Vandermersch, An Derluyn, Bart Tommelein, Monique Derudder, Michelle Lombaert, Martine Vanryckeghem, Frederic Crul en Tiene Castelein. Isabel Dewitte en Jeremy Vandoorne ontbreken op de foto.© michel vanneuville

Lijsttrekker voor het district Kortrijk-Roeselare wordt Piet Vandermersch (Ledegem), landbouwer en op vandaag fractieleider voor de liberalen in de gemeenteraad. Huidig provincieraadslid Martine Vanryckeghem (medezaakvoerder tandartsenprakrijk, Menen) staat op de tweede plaats en maakt dus een goeie kans op herverkiezing.

Verder op de lijst voor dit district : 3. Johan Vancoillie (ondernemer, Kortrijk), 4. Ivan Van Cauwenberghe (leidinggevende, Tielt), 5. Veronique Buyck (notarieel juriste en schepen, Ardooie), 6. Michelle Lombaert (studente, Roeselare), 7. An Derluyn (teamverantwoordelijke personeelsbeheer, Izegem), 8. Isabel Dewitte (ondernemer, Zwevegem), 9. Fanny Decock (administratief bediende, Kuurne), 10. Tiene (!) Castelein (advocaat, Kortrijk), 11. Steven Devloo (parlementair medewerker, Waregem), 12. Monique Derudder (ondernemer, Moorslede), 13. Jeremy Vandoorne (acteur-presentator, Menen), en 14. Frederic Crul (ondernemer, Ruiselede).

Naast Carl Vereecke is ook huidig provincieraadslid Kaat De Waele uit Pittem. geen kandidaat meer

Oostende-Veurne-Diksmuide-Ieper

Vlnr. Emmily Talpe, Sabien Battheu, Sarah Schotte, Laurens Vandewalle, Anthony Dumarey, Jonas Debaillie, Charlotte Castelein, Marleen Vercruyce, Massaniello Bogaert en Geert Galle. Vincent Van Quickenborne ontbreekt op de foto.
Vlnr. Emmily Talpe, Sabien Battheu, Sarah Schotte, Laurens Vandewalle, Anthony Dumarey, Jonas Debaillie, Charlotte Castelein, Marleen Vercruyce, Massaniello Bogaert en Geert Galle. Vincent Van Quickenborne ontbreekt op de foto.© michel vanneuville

Lijsttrekker voor de kieskring Oostende-Westhoek is huidig provincieraadslid Anthony Dumarey, een ondernemer uit Oudenburg die bij de vorige provincieraadsverkiezingen een topscore van bijna 6.500 stemmen neerzette. Plaats 2, een echte strijdplaats in dit district dat maar 11 zetels telt, is voor huidig provincieraadslid Charlotte Castelein, medebestuurder in een familiaal bedrijf uit Koksijde. Plaats 3 is dus voor Sarah Schotte, kabinetschef van schepen Claeys uit Oostende, en verder 4. Jonas Debaillie (zoon van oud-burgemeester Geert Debaillie van Diksmuide), 5. Geert Galle (vakbediende NMBS, Middelkerke), 6. Massaniello Bogaert (directeur Guerlin, Wervik), 7. Laurens Vandewalle (ondernemer, Kortemark) en 8. Marleen Vercruyce (schepen en OCMW-voorzitter in De Haan).

In deze kieskring zijn de huidige provincieraadsleden Gilbert Verkinderen (Langemark-Poelkapelle) en Carine De Jonghe (Middelkerke) geen kandidaat meer.

Brugge

Vlnr. Sofie Vanderstraeten, Walter Demeyere, Patrick De Klerck, Elke Carette, Jean Martin Siffer en Tine Dewispelaere. Hugo De Plecker, Alexis Beernaert en Mercedes Van Volcem ontbreken op de foto.
Vlnr. Sofie Vanderstraeten, Walter Demeyere, Patrick De Klerck, Elke Carette, Jean Martin Siffer en Tine Dewispelaere. Hugo De Plecker, Alexis Beernaert en Mercedes Van Volcem ontbreken op de foto.© michel vanneuville

In het district Brugge duikt oud-burgemeester van Blankenberge en oud-Vlaams parlementslid Patrick De Klerck op als lijsttrekker. De huidige provincieraadsleden Elke Carette (advocaat, Torhout) en Hugo De Plecker (ondernemer, Knokke-Heist) vinden we op resp. de plaatsen 2 en 8. Verder op 3 Sofie Vanderstraeten (werkzaam bij de Wonen Vlaanderen, Beernem), 4. Alexis Beernaert (OCMW-raadslid, Oostkamp), 5. Jean Martin Siffer (technisch ambtenaar openbare domeinen, Damme), 6. Tine Dewispelaere (bediende, Zedelgem) en 7. Walter Demeyere (gepensioneerd landbouwer, Zuienkerke).

Open VLD is ervan overtuigd van met deze lijsten een goeie beurt te maken : minister Tommelein durft zelfs te dromen van 6 à 7 zetels (ten opzichte van omgerekend 5 nu). “Maar we zullen alles op alles moeten zetten, want er is geen apparentering meer, waardoor stemmenoverschotten uit de diverse districten niet meer kunnen worden samengevoegd.” Wat betreft de deelname aan het beleid is hij overduidelijk : “We willen ook in de komende bestuursperiode weer deel uitmaken van de deputatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier