Met vier nieuwe lijsten naar Zonnebeekse kiezer

Redactie KW

Minder dan een half jaar nog voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Zonnebeke zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

De politieke ideeën in Zonnebeke zijn duchtig door elkaar geschud in kartels en nieuwe projecten. Enkel N-VA komt als partij op onder haar officiële naam en met Lijst Passendale is er een nieuwkomer.

Voorlopig trekt Lijst Passendale met acht kandidaten naar de kiezer: William Doom, Valerie Blondeel, Sophie Carpentier, Martine Develtere, Vincent D’Hondt, Jan Ingelaere, Kristien Vandenaweele en Paul Vanlerberghe. Allen wonen in Passendale maar als programma wil de partij ‘een correct beleid in alle deelgemeenten met de nodige aandacht voor elke woonkern.’

Nieuws in meimaand

InSamenspraak is een nieuw politiek project ontstaan bij SP.A. InSamenpraak verwijst naar de vroegere partij Inspraak en Samen is een verwijzing naar SP.A. Lijsttrekker is Luk Hoflack, die door zijn deelname aan het project door N-VA nationaal uit de partij werd gezet. Op de tweede plaats staat Hannelore Blondeel, momenteel OCMW-raadslid voor SP.A. Het wordt uitkijken hoeveel SP.A’ers, ex-N-VA’ers en onafhankelijken op de lijst zullen staan. “Er zal verder nieuws komen in de loop van de maand mei zowel wat programmapunten als namen betreft” zegt SP.A fractieleider Franky Bryon.

Team 8980, oorspronkelijk #team8980, is dan weer een kartel tussen Open VLD, CD&V en onafhankelijken. Lijsttrekker is hier burgemeester Dirk Sioen (Open VLD) met schepen Ingrid Vandepitte (CD&V) op de tweede plaats. Voorzitter van CD&V Danny Baert en burgemeester Dirk Sioen vinden het nog te vroeg om andere namen bekend te maken. “Onze lijst is praktisch klaar en ten gepaste tijde maken we meerdere namen bekend.”

Ook de Onafhankelijken in het kartel Team 8980 delen dezelfde mening. ” Alles lijkt bij deze verkiezingen heel vroeg op gang te komen. We zijn nog maar april en vroeger was dit pas eind augustus. Wel kan ik meegeven dat schepen en OCMW-voorzitster Maria Vander Meiren niet meer opkomt bij de verkiezingen” zegt gemeenteraadvoorzitter Jan Vandoolaeghe.

Na al de heisa die er was bij N-VA horen we bij voorzitter Luc Delancker alleen maar positieve geluiden. ” We schrijven aan een nieuw verhaal met N-VA Zonnebeke.”

“Een nieuwe start van de afdeling met een jeugdige en dynamische bestuursploeg. In de loop van juni wordt de top vijf van de kandidaten en de speerpunten van het verkiezingsprogramma voorgesteld.” (NVZ)