Mercedes Van Volcem pleit voor stadsstranden: “Waarom geen stadion voor Cercle op Kanaaleiland?”

Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus) wil een duidelijke visie omtrent de invulling van de openbare ruimte in Brugge, vooral rond het water. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Een stadion voor Cercle Brugge op het Kanaaleiland? Het opmerkelijke idee komt uit de koker van Mercedes Van Volcem, lijsttrekker bij Open VLD Plus. “Brugge is een prachtige stad, maar er zit zo veel meer in”, zucht ze.

“Maak van het Kanaaleiland een vrijetijdseiland, met misschien zelfs een stadion voor Cercle”, zegt Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus).

“Er is nood aan een duidelijke visie omtrent de invulling van de openbare ruimte in Brugge”, vervolgt Van Volcem. “Zeker op, in en rond het water. Met drinkfonteinen, picknickbanken en bbq’s in stadsparken. Met chill zones, stadsstranden met stoeltjes en kiosken. Maar Brugge heeft ook nood aan een pleintjesplan. Sommige zijn gezellig en kunnen bruisen, andere zijn rustpunten. De stad moet nagaan wat elk plein aankan. Terrassen moeten ook in de winter kunnen blijven staan.”

Schrijnend

“Brugge is een prachtige stad, maar er zit zoveel meer in”, vervolgt de Brugse politica. “Enkel op cultureel vlak, met de Triënnale, zien we vernieuwing. Het is schrijnend dat onze stad ontbreekt in het overzicht van 25 topsteden waar het leuk om leven is. Het tijdschrift Monocle plaatst München op nummer één. In het belang van de Bruggelingen moet er meer geïnvesteerd worden in het openbaar domein.”

“Het vinden van een gezonde balans tussen bewoners en toeristen is essentieel”, vervolgt Van Volcem. “Er is een draagvlak voor het toerisme bij de Bruggelingen, maar de laatste twee jaar voel je dat er iets borrelt. Brugge krijgt 5,3 miljoen dagjesmensen en amper 1,2 miljoen verblijfstoeristen over de vloer. We wensen geen massatoerisme, maar meer verblijfstoeristen en een beheersing van de cruise- en dagjestoeristen. Het concentratiemodel de Gouden Driehoek dient verlaten te worden, gezien alle verblijfsaccommodaties verspreid liggen in de stad. Elke cruisetoerist zou 2 euro aan stadstaks moeten betalen. Zo kan het project stad in balans gefinancierd worden.”

Waterbus

Tot slot pleit Mercedes Van Volcem voor een waterbus en een uitbreiding van het winkelgebied, met experimentele zones in zijstraten, waar woonondersteunende winkels en pop-ups toegelaten worden.