Meerderheid vraagt aandacht voor seksuele intimidatie en geweld in Roeselare

Ook burgemeester Kris Declercq kreeg een wit lintje opgespeld. (Foto SB) © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Voor aanvang van de gemeenteraad hebben leden van de meerderheidspartijen aandacht gevraagd voor de problematiek van geweld en seksuele intimidatie op het werk en in de stad. Dat deden ze door witte lintjes uit te delen.

“Met deze actie willen we extra aandacht vragen voor de problematiek van geweld en seksuele intimidatie op het werk/in de stad. Uit onderzoek blijkt immers dat één op drie werknemers nog steeds wordt geconfronteerd met geweld en ongewenst seksueel gedrag”, vertelt Greet Verhelle (CD&V). “Vrouwen zijn hiervan vaker het slachtoffer dan mannen. Het risico dat iemand loopt om het slachtoffer te worden van ongewenst seksueel gedrag hangt immers af van iemands geslacht, leeftijd en burgerlijke staat of relatiestatus. Zo lopen vrouwen twee keer meer kans om blootgesteld te worden aan ongewenst seksueel gedrag dan mannen. Hetzelfde geldt voor alleenstaanden.”

“Zoals de Weinstein-affaire en de vele #MeToo-getuigenissen aantoonden, zijn geweld en seksuele intimidatie binnen een professionele context helaas nog zeer wijdverspreid. Het is essentieel dat wij zo snel mogelijk en op een zo omvangrijk mogelijke manier een halt toeroepen aan geweld en seksuele intimidatie. Vanuit de meerderheid willen we dat we overal en altijd veilig zijn en een volwaardig en gelijkwaardig lid zijn van onze samenleving, in de stad Roeselare. En dus ook op werkvloer.”

“Naar aanleiding van de Witte Lintjes Actie van Vrouw & Maatschappij Roeselare, hebben we de krachten gebundeld om vanuit de meerderheid witte lintjes uit te delen voor de gemeenteraad, waarbij er ook een flyer zal meegegeven worden met daarop twee duidelijke vragen aan de stad met betrekking tot sensibilisering om seksuele intimidatie tegen te gaan.”

“In Roeselare zijn er al voor de werknemers van de stadsdiensten verschillende aanspreekpunten, verspreid over de verschillende diensten, aanwezig. Maar volgens ons, de meerderheidspartijen, is het vandaag zeker aan de orde om via een sensibiliseringscampagne de aanspreekpunten nog eens kenbaar te maken. Tevens zou een sensibiliseringscampagne in het straatbeeld in onze stad ook opgericht mogen worden. Op deze manier maken we duidelijk dat seksuele intimidatie niet past in onze straten.”

Zowel van CD&V, Groen als SP.A was er een vertegenwoordiging.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier