Marnix Dierendonck uit bezorgdheid over achteruitgang bibgebruik in Oudenburg

Raadslid Marnix Dierendonck. © LIN
Redactie KW

Het raadslid van N-VA formuleerde hierover een vraag aan schepen van Cultuur Peter Velle tijdens de gemeenteraad van donderdagavond.

Marnix Dierendonck, nog maar enkele maanden in de gemeenteraad van Oudenburg in vervanging van Freddy Declerck, laat duidelijk zijn stem horen tijdens de zittingen. “In het peloton van de ons omliggende gemeenten ligt Oudenburg historisch laag omtrent het lage aantal individuele gebruikers van de bibliotheek. Het voorbije jaar was dat slechts 10 procent, waar bijvoorbeeld Jabbeke 25,7 en Gistel 19,2 procent scoort”, aldus raadslid Dierendonck, die zich vragen stelt bij de openingsuren van de bib. “Zou het kunnen dat hier niet voldoen wordt aan de verwachtingen van de burger?”

Schepen van Cultuur Peter Velle (CD&V) weerlegde de opmerkingen over de openingsuren. “Onze bibliotheek is inderdaad op maandag gesloten, maar op dinsdag is er een late opening van 18 uur tot 20 uur, op woensdag kunnen lezers er van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur terecht, op donderdag van 10 uur tot 12 uur en opnieuw van 18 uur tot 20 uur, op vrijdag van 14 uur tot 18 uur en op zaterdag van 10 uur tot 12 uur.”

De cijfers geven een vertekend beeld

“De daling van het bibliotheekbezoek is een algemene trend in Vlaanderen. Online verlengen, digitalisering, kinderen die naar de bib gaan waar ze schoollopen… zijn fenomenen die het fysieke bezoek beïnvloeden. In Oudenburg is er dan nog een specifieke situatie vermits we geen middelbare school op ons grondgebied hebben. Ook biedt onze bib een volwassenenkaart aan, waardoor misschien maar een bezoeker meerdere boeken komt uitlenen voor het hele gezin. Die cijfers geven dus een vertekend beeld”, aldus Peter Velle.

Marnix Dierendonck had ook nog zijn bedenkingen bij het aanbod in de Oudenburgse bib. “De boeken van Sandra Bekkari zijn momenteel top. Ze heeft er tot nu toe vier uitgegeven, maar in onze bib vind je er slechts een, daar waar andere bibliotheken ze alle vier ter beschikking hebben.” Peter Velle: “Kookboeken zijn inderdaad heel gegeerd. Probleem is dat ze even vlug verdwijnen als ze zijn toegekomen.”

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier