Marnick Lauwers stapt over van CD&V naar LVP in Vleteren

Marnix Lauwers. © RVL
Redactie KW

Een jaar voor de verkiezingen informeerden we eens bij de mensen die de vorige keer op de lijsten stonden naar hun intenties voor oktober 2018. Bij de Landelijke Volkspartij (LVP) wil burgemeester Stephan Mourisse zijn mandaat voortzetten. Bij de CD&V wil men nog niets lossen over de lijst of over het kopmanschap. N-VA zou opnieuw een lijst indienen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) wilde voorlopig alleen het volgende kwijt: “Bij de LVP stoppen er drie mensen: schepenen Ludo Debuysere en Frans Masson, en raadslid Josette Gheldof. We hebben al twee nieuwe mensen. Op de lijst staan voorlopig nog drie plaatsen open. Een vijftal mensen toonden interesse.” Nieuw op de LVP-lijst is Marnick Lauwers uit Woesten, die overstapt van CD&V. “CD&V is een éénmanspartij, waar er weinig communicatie is. Iedereen gaat er zijn eigen weg. Daarom nam ik zelf het initiatief om over te stappen naar de LVP. Door mijn beroep als staalnemer in de agrarische sector, hoop ik mij vooral te kunnen inzetten voor de land- en tuinbouwers. Momenteel zit ik ook in de schattingscommissie. In de toekomst zal ik ook wat minder werken, en meer tijd hebben voor de politiek”, aldus Marnix Lauwers.

“CD&V is een éénmanspartij, waar er weinig communicatie is. Iedereen gaat er zijn eigen weg” – Marnix Lauwers

Een ander nieuw gezicht wordt Evy Butaye (35), uitbaatster van de vakantiewoning en Glamping ‘Aan de Vleterbeke’ in de Kruisboomstraat in Oostvleteren. “Ik woon acht jaar in Vleteren, daarvoor in Stavele en Pollinkhove. Ik werd gevraagd door de burgemeester en zie dat wel zitten“, zegt Evy. Komen verder nog op: schepen Bram Coppein, Gerda Goubeir, OCMW-voorzitter Marie-Anne Verlende, die hoopt op een tweede plaats, en OCMW-leden Olivier Vandendriessche, Linda Allemeersch en Ria Van Lerberghe. Patrick Gouwy, lid van beide raden, zal ook van de partij zijn. Gemeenteraadslid Josette Geldhof komt niet meer op. “We zijn met pensioen en willen veel reizen met de motorhome“, klinkt het. Marie-Christine Parret is ondertussen verhuisd naar Poperinge, en ook Patrick Dewulf komt niet meer op.

Evy Butaye.
Evy Butaye.© RVL

CD&V nog volop bezig

Guido Berten van CD&V wilde voorlopig nog niets lossen. “Wij beginnen er pas aan na Nieuwjaar. Dat Marnick Lauwers zou overstappen naar de LVP hadden wij ook al vernomen, maar niet van hem. Noch tegen mij, noch tegen de voorzitter heeft hij hier al iets over gezegd. Of er nog andere mensen afhaken bij ons, weet ik nog niet.” Dan deden we zelf maar een kleine rondvraag. Landbouwer Kristof Dejonckheere is aan zijn derde legislatuur toe bij de CD&V. “Of ik de volgende keer nog opkom, heb ik nog niet beslist. Dat zal een beetje afhangen van de andere kandidaten. Maar als ik stop, is dat zeker niet uit onvrede met de CD&V.” Christophe Vandeputte uit Woesten is komt zeker weer op voor de CD&V. Landbouwer Dirk Sucaet is aan zijn derde legislatuur toe. Hij zetelde zes jaar in de gemeenteraad, en sinds elf jaar in de OCMW-raad. Volgend jaar staat hij weer op de CD&V-lijst. Bart Rubben zetelde zes jaar in de gemeenteraad en nu al acht jaar in het OCMW: “Ik ben nog in beraad, maar eigenlijk ben ik niet meer erg overtuigd“, zegt hij.

Evelien Benauwt uit Westvleteren volgde begin vorig jaar Claudine Pittillioen op in de OCMW-raad, maar nam nog geen beslissing of ze verder aan politiek wil doen. Ook Karine Derycke, die al zes jaar zetelt in de OCMW-raad (waar ze Nancy Cloet opvolgde), heeft nog niets beslist. “Voor mijn werk moet ik voortaan naar Waregem en er kruipt veel tijd in die verplaatsingen“, aldus Karine. Nancy Cloet uit Woesten heeft nog niets belist voor volgend jaar. “Maar ik heb wel veel goesting”, zegt de buschauffeur. Annelies Glorie zetelde de eerste twee jaar van de legislatuur in de gemeenteraad voor CD&V, maar komt niet meer op. Claudine Pittellioen, die in de OCMW-raad zat, is verhuisd naar Stavele. Pascal Devos is veranderd van werk, en heeft naar eigen zeggen geen tijd meer voor de politiek. Nathalie Parret, de vorige keer lijsttrekker voor de CD&V, konden we niet bereiken.

(AHP)

Wat doet N-VA?

Johan Depinois.
Johan Depinois.© RVL

De N-VA kwam in 2012 voor het eerst op met een lijst in Vleteren. Lijsttrekker Johan Depinois werd als enige verkozen. Maar na meningsverschillen zetelt hij als onafhankelijke. “Ik denk zeker niet om nog op te komen. Ik heb geen ruzie met de N-VA, maar ik word wel 70 jaar, en het is tijd om wat meer te genieten van het leven, en wat minder van de politiek“, zegt Johan. Stephanie Clarysse, die op de tweede plaats stond voor N-VA in 2012: “Ik kom niet meer op. Ik weet zelfs niet of N-VA nog een lijst zal indienen in Vleteren. Er werd mij in alle geval nog niets gevraagd.” Benny Godderis, cafébaas in Oostvleteren: “Ik stond op de derde plaats, maar heb nog niets beslist voor volgend jaar. Het is nog in beraad binnen de partij.” Georges Gevaert, in 2012 lijstduwer van de N-VA-lijst: “Wegens verhuis binnenkort neem ik niet meer deel aan de verkiezingen in Vleteren.”

Voor de rest kregen we wat inlichtingen van Ben Glorieux, communicatieverantwoordelijke van het N-VA-regiobestuur in Ieper: “We hebben zeker de intentie om opnieuw een afdeling uit te bouwen. We hebben alvast heel wat positieve reacties gekregen met het huis-aan-huisblad dat we in september verspreid hebben. Met inwoners zoals Uli De Kerpel en Vanessa Wittebroodt hebben we alleszins dynamische N-VA-leden in onze rangen.”