Lo-Reninge is financieel gezond en krijgt er kunstonderwijs bij

Redactie KW

De laatste gemeenteraadszitting voor de zomervakantie werd afgesloten met een positief overschot van 1,5 miljoen euro bij de vaststelling van de jaarrekening 2017. Naar de samenwerkingsovereenkomst rond deeltijds kunstonderwijs met de stad Poperinge die start in september, kijkt het voltallige gemeentebestuur met veel enthousiasme uit.

Burgemeester Lode Morlion lichtte uitgaven en ontvangsten van het boekjaar 2017 toe: “We hebben het voorbije jaar serieus geïnvesteerd, onder meer in de jeugdsite oude jongensschool in Reninge, in de aanleg van het hybride voetbalveld, de uitbreiding van de nieuwe brandweerkazerne, de restauratie van de kerk in Pollinkhove… We wachten echter nog altijd op een eerder door de overheid toegezegde subsidie voor werken die al lang zijn uitgevoerd, zoals het fietspad Lo-Nieuwkapelle, de dorpskernvernieuwing in Noordschote en Reninge, een aantal wegeniswerken…”

“We hebben ook beslist om een lening ten bedrage van 1 miljoen euro die was ingeschreven, niet op te nemen, om geen lasten door te verschuiven naar de volgende generaties. De investeringen in 2017 bedroegen 2.250.000 euro en die hebben we integraal met eigen middelen gefinancierd. Omdat we nog altijd wachten op de subsidie-uitbetaling komen onze resultaten wat onder druk te staan, maar we gaan ervan uit dat de overheid geen dubieuze debiteur is. Maar zelfs dan nog noteren we een overschot van 1,5 miljoen euro, een bewijs dat onze financiële toestand gezond is.”

Uitbreiding deeltijds kunstonderwijs

Schepen Wout Cornette, onder meer bevoegd voor Jeugd, Cultuur en Onderwijs, kijkt uit naar de samenwerking rond deeltijds kunstonderwijs met stad Poperinge: “Het gebouw op de site Oude Jongensschool in Reninge zit in de afwerkingsfase. De vorige overeenkomst om een filiaal op te richten, bleef beperkt tot algemeen beeldende vorming en dateert van 1998. In september komt er de opleiding woordkunst-drama (dictie) van 1 uur bij en de volledige muziekopleiding van 3 uur. Dat verdient een dikke pluim, want heel veel gemeentes verliezen alsmaar meer functies en dienstenaanbod, en dit is een primeur voor onze gemeente! Er zijn afspraken gemaakt met stad Poperinge, die aanbiedt om de lokalen te onderhouden, er zijn duidelijke afspraken gemaakt rond het betalen van de wedden van het personeel. Als we na een jaar een minimum aantal leerlingen halen, en dat zal een 12-tal zijn, dan worden de personeelswedden gesubsidieerd door de overheid.”

Jaagpad langs de IJzer

Burgemeester Lode Morlion dient, in solidariteit met Poperinge en Alveringem, een motie in inzake de slechte toestand van het jaagpad langs de IJzer: “Vooral het traject tussen Elzendamme in Roesbrugge bevindt zich in abominabele toestand, en dat heeft een negatief effect op het (fiets)toerisme in onze stad. Er is al aangedrongen op herstel, maar dat gebeurt niet. De afkalvingen langs de oever van de IJzer zijn al jaren een ramp. Grote stukken grond zijn al verdwenen in de IJzer, het is bijzonder jammer dat het niet tot een overeenkomst komt. Als de Waterweg dit niet wil of kan doen, dan vragen we of het beheer wordt overgedragen aan de Provincie West-Vlaanderen om het jaagpad op te nemen in haar netwerk van groenblauwe assen en in voorkomend geval ook de volledige waterloop tussen de Franse grens en de Fintele.”

(MVO – foto MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier