Lijsttrekkers N-VA en SP.A bekend in Langemark-Poelkapelle

Dominique Cool trekt de lijst voor N-VA. (Foto pco)
Redactie KW

Minder dan een half jaar nog voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Langemark-Poelkapelle zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

Open VLD en Proo! vormen Tope 8920. Bij het kartel is het nog alle hens aan dek om kandidaten te rekruteren. Initiatiefnemer Laurent Hoornaert laat zich niet opjagen.

Witte merel zoeken

“We hebben nog niet onze ideale lijst. We gaan voor een inhoudelijk project. Er komt nog een duidelijke communicatie rond ‘Tope 8920’. Vanuit dat traject van inspraak denken we mensen te ontmoeten die ons kunnen versterken. We gaan er niet van uit dat we alle inwoners van de gemeente kennen. We hopen daar nog een witte merel uit te puren.”

SP.A wil zich niet vergalopperen. “We doen rustig verder. Vroeger hadden we nooit een probleem om aan voldoende vrouwen te geraken. Nu ligt dat wel anders. Onze mogelijke kandidaten nemen nog een afwachtende houding aan. Wat ik wel kan aankondigen, is dat Piet Mollij uit de Boezingestraat in Langemark onze lijst versterkt. Deze man werkt op het FOD financiën en is een krak in cijfers. Hij woont sinds 2004 op de gemeente. Hij was destijds lijsttrekker van de SP.A in Ardooie en kent het klappen van de zweep”, zegt Jean-Marie Callewaert. Jean-Marie Callewaert werd maandagavond tijdens het partijbestuur aangeduid als lijsttrekker van SP.A.

“Piet Mollij was destijds lijsttrekker van de SP.A in Ardooie en kent het klappen van de zweep”

Bij CD&V staat het lijsttrekkerschap met burgemeester Alain Wyffels als een paal boven water. Daar zit men voor de samenstelling van de lijst in een laatste rechte lijn. Een naam die al langer circuleert, is die van Dominique Vanpeteghem. De man werkt bij het roomijsbedrijf Ysco en is sterkhouder bij tennisclub Come Back.

Maar als het gaat om namen noemen, houdt Alain Wyffels zich op de vlakte. “Binnen enkele weken gaan we enkele namen openbaar maken. In Poelkapelle hebben nieuwe kandidaten toegezegd. We hebben ook al meegemaakt dat een goede kandidate met een sterk profiel voor de toekomst, niet op ons aanbod is ingegaan. Jammer, maar helaas. We hebben nog wat werk om jongeren aan te trekken.”

Naar verluidt zou Frans Vandeputte, CD&V -raadslid en straks 74 jaar, er mee stoppen. Maar in de politiek weet je nooit.

Tijd tot 15 september

Een zelfde geluid viel te noteren bij zijn leeftijdsgenoot Robert Barthier maar dan voor N-VA. “Zijn opkomst is een groot vraagteken”, zei zijn echtgenote Monique Vanparijs. Maandagavond was minister Jan Jambon (N-VA) te gast bij de Langemarkse afdeling van N-VA. Daar werden Dominique Cool en Johan Vannoote voorgesteld als respectievelijk lijsttrekker en lijstduwer. Verdere namen kon woordvoerder Dominique Cool niet geven. “We hebben 450 leden. Er zijn meer kandidaten dan plaatsen op de lijst. We hebben nog tijd tot 15 september”, zegt Dominique Cool. Op die dag moeten de voordrachtsakten ingediend zijn.

Door onenigheid in de partij is Vlaams Belang in twee strekkingen uit elkaar gevallen. Voor Daniel Six uit de Madonna is de conclusie gemaakt. “Ik kom niet meer op.” Bij de andere kant van het spectrum Walter Verbeke uit Bikschote bleef het stil. (pco)