Lichtervelde doet in 2017 extra inspanning voor onderhoud van grachten

Redactie KW

Het Lichterveldse gemeentebestuur gaat in 2017 een speciale inspanning doen voor het onderhoud van grachten. Dat bleek na een vraag van oppositieraadslid Johan Vandenbussche (SOMM).

“Het is al herfst en de winter komt er aan”, legt Johan Vandenbussche uit. “De kans op extreme weersomstandigheden en eventuele gevolgen wordt groter. We hadden graag vernomen hoe ver het staat met het programma om de waterdoorvoer door het centrum af te remmen met onder andere nieuwe wachtbekkens. Bijkomend hadden we graag geweten of de gemeente beschikt over een systematisch plan en opvolging voor het onderhoud van grachten. Blokkeringen kunnen immers voor plaatselijke overlast zorgen. Op ‘Het Veld’ stond het water recent behoorlijk hoog in de grachten, gelukkig zonder gevolgen.”

“Voor het nieuwe bufferbekken in de Bellestraat is de procedure voor de bouwvergunning gestart”, weet schepen van openbare werken Jos Goethals (CD&V). “Er zijn evenwel enkele bezwaren ingediend, zodat het beter is voorlopig geen commentaar te geven en over het onderwerp te debatteren als de procedure afgelopen is. Hoe dan ook is het de bedoeling om er een bufferbekken aan te leggen.”

Provinciaal of gemeentelijk

“Wat het grachtenonderhoud betreft zijn er waterlopen die onderhouden worden door de provincie en grachten die onderhouden worden door Infrax en door de gemeente. Concreet worden grachten waar afvalwater in wordt geloosd, door rioolnetbeheerder Infrax onderhouden, terwijl grachten die enkel bedoeld zijn voor de opvang van regenwater door de gemeente onderhouden worden. Daarbij worden bepaalde grachten jaarlijks onder handen genomen, andere dan weer pas om de vier jaar.”

“De hoge waterstand in de grachten op ‘Het Veld’ wordt veroorzaakt door het feit dat het om een zeer vlak gebied gaat. De afwatering gebeurt via grachten op Groenhove, die door de provincie worden onderhouden. Die slibben dan weer makkelijk dicht door de zandgrond in het gebied.”

Volgens burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn (CD&V) zullen in 2017 alvast speciale inspanningen gebeuren voor het onderhoud van de grachten.

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier