Leuvense studie brengt 64 West-Vlaamse gemeentes terug tot… 27

Redactie KW

Een studie van het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving van de KU Leuven heeft een nieuwe fusiegolf van gemeentes voorgesteld.

De fusievoorstellen voor West-Vlaanderen zijn niet alleen opmerkelijk, ze zijn ook ingrijpend. In onze provincie worden – in vergelijking met andere provincies- meer en grotere fusies doorgevoerd.

De 64 gemeentes worden teruggebracht tot 27. De 4 centrumsteden – Brugge, Oostende, Kortrijk en Roeselare – slorpen de aangrenzende gemeentes op.

Verdubbelen

In 5 van de voorgestelde West-Vlaamse fusiegemeenten wordt het inwonersaantal op zijn minst verdubbeld:

– Groot-Tielt verhoogt zijn inwonersaantal met 160 procent: Wingene, Meulebeke en Pittem komen erbij.

– Groot-Diksmuide verhoogt zijn inwonersaantal met 134 procent: Kortemark en Houthulst komen erbij.

– Groot-Koksijde: verhoogt zijn inwonersaantal met 122 procent: Veurne, De Panne en Alveringem komen erbij.

– Groot-Zedelgem: verdubbelt: Ichtegem en Koekelare komen erbij.

Verhuizen van provincie

Nog opmerkelijk in de studie is de verhuizing van Ruiselede en Dentergem naar Oost-Vlaanderen. In het onderzoek wordt Ruiselede samengevoegd met Groot-Aalter, terwijl Dentergel naar Groot-Zulte gaat.

Ongewijzigd

Alleen Wervik, Menen, Oostkamp, Beernem, Blankenberge en Knokke-Heist heeft het onderzoek geen wijzigingen in petto.

De volledige lijst met fusievoorstellen vindt u bij de pdf onderaan het bericht.

De voorstellen van Vives zijn uiteraard niets meer en niets minder dan voorstellen. De onderzoekers hopen wel dat het resultaat van hun onderzoek de beleidsmensen zal inspireren.

De onderzoekers baseren de fusies op de socio-economische samenhang van de gemeentes, het inwonersaantal en de ruimtelijke logica. Om de socio-economische samenhang te verzekeren is rekening gehouden met ‘pendeldata’ tussen de gemeentes. De fusie-oefening komt er omdat vooral de gemeentes met minder dan 15.000 inwoners nood hebben aan schaalvergroting. Een laag inwonersaantal is meestal een indicatie voor een gebrekkige bestuurskracht, stellen de onderzoekers en verwijzen daarvoor naar het Evaluatierapport van het Agentschap Binnenlands Bestuur.

De situatie in Midden-West-Vlaanderen is op dat vlak typerend. Daar zijn heel wat structuren ontstaan tussen de gemeenten onderling: intercommunales bijvoorbeeld. Het probleem van intercommunales is de democratische controle.

PDF VOORSTEL VIVES KU LEUVEN FUSIES WEST-VLAANDEREN.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier