Letterbeeldhouwer Pieter Boudens uit Brugge hekelt president Trump met kunstwerk

Letterkapper Pieter Boudens. © BP
Redactie KW

Ook in Brugse kunstmiddens laat de verkiezing van Donald Trump tot 45ste president van de Verenigde Staten sommigen niet onberoerd.

Zo heeft letterbeeldhouwer Pieter Boudens de slogan ‘Trump ist zum Kodtzen’ in letters gekapt die hij op een afgietsel aan eenieder te koop aanbiedt. De opbrengst van zijn kunstwerk gaat hij integraal en persoonlijk schenken aan door Trump geviseerde Amerikaanse abortusklinieken.

“Laat ons wel wezen: hij is een psychopaat”

De tijding op woensdag 9 november vorig jaar dat republikein Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen meer kiesmannen achter zich had geschaard dan democrate Hillary Clinton nam ook Pieter Boudens met ongeloof voor waar aan. “Laat ons wel wezen: hij is een psychopaat. Dat leid ik af uit zijn beloftes voor de verkiezingen en zijn eerste beleidsdaden als president“, zegt de 61-jarige letterbeeldhouwer. “Hij staat aan het hoofd van één van de machtigste landen in de wereld en laat geen kans onbenut om iedereen de kast op te jagen.”

Slogan met dt

Zijn boosheid vond een uitweg in zijn kunst. Hij bedacht de slogan ‘Trump ist zum Kodtzen’ met dt, verwijzend naar Donald Trump, en kapte die in een lithosteen. Met gotische letters, verwijzend naar het derde rijk van Adolf Hitler. “De kalkgietsels zijn gietkeramiek en meten veertien bij negen centimeter en kunnen, indien gewenst, per postpakket opgestuurd worden”, vertelt Boudens, die van plan is om in een eerste fase honderd tabletten van zijn kunstwerk door De Klus in Beernem te laten afgieten.

“Heel bizar is dat Trump eigenlijk ook een product van de migratie is, want dankzij zijn grootvader, die destijds is uitgeweken naar de Verenigde Staten, mag hij zich een Amerikan noemen.”

Succes in Amerika?

Boudens biedt zijn kunstwerk te koop tegen de democratische prijs van tien euro (plus eventuele verzendingskosten). Naast lokale kunsthuizen wil hij hiervoor boekhandels en andere culturele verdeelpunten inschakelen. “Ook in Amerika heb ik vrienden in de letterwereld en die hebben ook geen goed woord over Trump. Daarom denk ik dat mijn werk ook daar, net als in Duitsland en Engeland, waar ik ook contacten heb, aftrek zal vinden”, meent Boudens.

De opbrengst van zijn kunstwerken is bestemd voor abortusklinieken in de Verenigde Staten die sinds de verkiezing van Trump ook in het oog van de rechtse storm zijn komen te liggen.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier