Lendelede zal 5 nachten per week de lichten 4 uur doven

Redactie KW

LENDELEDE – Lendelede neemt maatregelen om het elektriciteitsverbruik te verminderen, in het kader van het eventuele tekort aan elektriciteit komende winter. “Eén daarvan is het permanent doven van de openbare verlichting van middernacht tot 4 uur gedurende 5 nachten”, zegt burgemeester Carine Dewaele.

“De maatregelen zijn: minder kerstverlichting, een postercampagne om niet onnodig lichten te laten branden, een doorgedreven sensibilisatie van de bevolking en vanaf de dag dat de gouverneur aankondigt dat er elektriciteitsschaarste kan zijn, bijvoorbeeld lichtreclames en dergelijke gedeeltelijk of volledig te doven.”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V).

De laatste en meest ingrijpende maatregel is het doven van de openbare verlichting gedurende 20-tal uur per week. “Dat zal van zondag tot en met donderdag gebeuren tussen 12 en 4 uur ‘s nachts”, vervolgt de burgemeester. “Lendelede doet dat uit solidariteit met de gemeenten die in het afschakelplan zitten. Lendelede zelf is wel niet opgenomen in dat plan, maar dat wil niet zeggen dat we geen bijdrage kunnen leveren om te besparen op het energieverbruik. Onze gemeente telt 1349 lichtpunten die jaarlijks 100.000 euro kosten. Die permanente maatregel kan een besparing opleveren van 18.500 euro per jaar. We moeten wel 6.000 euro investeren om dit mogelijk te maken. Volgens Infrax kan het doven van de lichten al binnen 2 maanden van start gaan. En die maatregel is tenslotte ook nog goed voor het milieu, klimaat en gezondheid.”

(IB)

Lees hierover ook in De Weekbode, editie Izegem van volgende week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier