Leiewerken kostten al 45.000 euro aan schadevergoedingen

12/04/17 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:33

Dit blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Leiewerken kostten al 45.000 euro aan schadevergoedingen

Bert Maertens. © BELGA

De Leiewerken in Kortrijk zorgden voor een transformatie van de stad. Op sommige plaatsen zorgden de grootschalige werken echter ook voor ongewenste neveneffecten. "Uit cijfers die ik opvroeg bij minister Weyts blijkt dat er 22 schadedossiers werden geopend naar aanleiding van schade ten gevolge van de Leiewerken. Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z), die de werken uitvoerde, werd in zeven van deze dossiers in het ongelijk gesteld en betaalde hiervoor een totaalbedrag van 44.657,24 euro uit. Momenteel zijn er vijf dossiers nog niet afgehandeld", aldus Bert Maertens.

Verkeerswisselaar

Maertens communiceerde ook nog over andere zaken. Zo laat hij weten dat de onteigeningen die nodig zijn om de verkeerswisselaar A19-R8 aan te leggen eind dit jaar rond zullen zijn. De werken zelf starten volgend jaar. Dat vernam Maertens ook van Ben Weyts. De twee kruispunten met verkeerslichten zullen verdwijnen. "Bij deze herinrichting zijn een aantal grondverwervingen nodig. Dit aantal is echter beperkt, gezien de meeste gronden reeds eigendom zijn van het Vlaamse Gewest", aldus Bert Maertens. De start van de werken zelf is gepland voor volgend jaar.

Bossuit-Kortrijk

Ook het project om het kanaal Bossuit-Kortrijk op te waarderen gaat binnenkort een nieuwe fase in: de Vlaamse Regering zal de startbeslissing hierover voor de zomer nemen. Momenteel is de verkenningsfase nog lopende. Tijdens deze fase overlegt Waterwegen en Zeekanaal NV via klankbordgroepen of bilateraal met verschillende stakeholders en betrokken besturen. Deze fase wordt afgesloten met het nemen van de startbeslissing, met een duidelijke projectdefinitie en doelstellingen. "Er wordt naar gestreefd om de startbeslissing door de Vlaamse Regering te laten nemen vóór het zomerreces." Er zijn drie locaties die in aanmerking komen voor de realisatie van een regionaal overslagcentrum langs het kanaal Bossuit-Kortrijk. Deze locaties bevinden zich op het grondgebied van Harelbeke en Zwevegem.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!