Langemarkse Open VLD en Proo! trekken samen naar kiezer

We zien Laurent Hoornaert en Luc Vandamme. (Foto pco)
Redactie KW

Tope 8920 is de nieuwe lijst van Open VLD en Proo! voor de gemeenteraadsverkiezingen. Laurent Hoornaert en Luc Vandamme willen de dominantie van CD&V doorbreken met een aanpak van meer inspraak.

In oktober vorig jaar liet Luc Vandamme weten dat Proo! zonder mirakel niet meer van de grond zou komen. Dat signaal pikte Laurent Hoornaert, sinds jaar en dag voorzitter van Open VLD, op en reikte Proo! de hand. “We zijn er van overtuigd dat heel wat kiezers zich niet terugvinden in partijpolitieke structuren. Daarom starten we met ‘Tope 8920’ een nieuw project voor ondernemende, vrije en progressieve mensen die vooruit willen”, aldus Laurent Hoornaert. “Politiek is mensenwerk. Belangrijk is dat het tussen ons klikt”, weet Luc Vandamme te melden.

“Alle partijen hebben het niet onder de markt om met een sterke lijst te kunnen uitpakken. Maar dat is niet ons uitgangspunt. Onze analyse gaat 20 jaar terug in de tijd. Aan politiek doen, met CD&V als dominante factor, geeft weinig zicht op verandering. Wij willen een nieuwe bestuursstijl. Een gemeente besturen doe je niet meer alleen vanuit het gemeentehuis. Het gaat om betrokkenheid en participatie”, zegt Laurent Hoornaert, die nu samen met CD&V de meerderheid vormt.

Overtuigingskracht

“Het heeft ons overtuigingskracht gekost om CD&V te doen investeren in een inspraaktraject voor de kerk van Poelkapelle. De minder-hindertrajecten tijdens openbare werken zijn ideeën van Open VLD”, weet Laurent Hoornaert. In Kortrijk haalde hij de mosterd waar hij werkt als kabinetchef van burgemeester Van Quickenborne.

“Een gemeente besturen doe je niet meer alleen vanuit het gemeentehuis”

“Ik had voorgesteld om het busje aan te wenden om bejaarden op te halen om hen één keer per week te laten genieten van een warme maaltijd, aangevuld met een activiteit in De Stek. Met dat idee liep de voorzitter van het OCMW ook rond, maar dan op basis van een vrijwillige buschauffeur. Ik heb daar niets meer van gehoord”, aldus Luc Vandamme, die samen met het CD&V in het schepencollege zat van 2007 tot 2012.

Buurtbudgetten

“Wij staan open om met buurtbewoners te bespreken wat er met de buurtbudgetten kan gebeuren. De wijk kan binnen een discussiekader best wel zelf bepalen wat kan of niet kan om het bufferbekken aan de Kapelmeers op te waarderen. Dat noemen we participatie. De eindverantwoordelijkheid blijft bij de politiek“, is de mening van Laurent Hoornaert.

Luc Vandamme geeft een gelijkaardig voorbeeld met wat zou kunnen gerealiseerd worden met het wandelpad in de Donkerweg, de zogenaamde groene lus. De ruimtelijke plannen voor het Vijverpark vormt geen twistappel. Open VLD is meer bouwlagen genegen voor de uitbouw van het Vijverpark in Langemark. Luc Vandamme staat voor open ruimte, groen en geen “appartementisering” van de gemeente. “Die verschillen zullen we samen bespreken“, schuift Luc Vandamme de hete aardappel door.

Proo! en Open VLD zitten nu samen om een programma te schrijven. “Met het ontwerp trekken we naar de bevolking. Indien we na oktober kunnen meepraten over een coalitie zal inspraak onze eerste prioriteit zijn.”

(pco)