Langemark-Poelkapelle schiet subsidies Westtoer voor Guynemerpaviljoen voor

25/04/17 om 07:42 - Bijgewerkt om 07:42

In geheime zitting besliste een meerderheid van de gemeenteraad om een overbruggingskrediet te verlenen aan Guynemer VOF.

Langemark-Poelkapelle schiet subsidies Westtoer voor Guynemerpaviljoen voor

De werken aan het Guynemerpaviljoen waren vorige week nog aan de gang. © Foto pco

De bouwheren van het Guynemerpaviljoen kregen liquiditeitsproblemen. .

Bij aanvang van de gemeenteraad kondigde burgemeester Alain Wyffels (CD&V) bij hoogdringendheid een punt aan voor de geheime zitting.

De werken aan het Guynemerpaviljoen zijn gestart en gaan in ijltempo vooruit. De private partner, Guynemer VOF (vennootschap onder firma), vertegenwoordigd door Ann Parrein en Patrick Devoogdt uit Poelkapelle, stelden aan de gemeente de vraag naar voorfinanciering voor het subsidieerbaar gedeelte. Patrick Devoogdt gaf in geheime zitting na de gemeenteraad een toelichting aan de raadsleden.

De aannemer die de houten skeletbouw opstelt, schiet zo hard op en wenst al een betaling van een factuur. Omdat Ann Parrein en Patrick Devoogdt nog geen facturen en betalingsbewijzen konden voorleggen aan Toerisme Vlaanderen, storten zij op hun beurt geen geld door aan de gemeente als tussenpersoon. De gemeente moet de subsidies doorstorten aan Guynemer VOF. Maar er kwam geen geld en daarop staakte de aannemer onmiddellijk de werken.

Duidelijk zenuwachtig sprak Patrick Devoogdt na afloop van de geheime zitting van een verkeerde timing en gewijzigde afspraken met Toerisme Vlaanderen. "In de gemeente heb ik altijd steun ondervonden".

De gemeente zal onder de vorm van een renteloze lening 60% prefinancieren van de subsidies van Westtoer. Dat zou 154.000 euro moeten zijn. De gemeente vraagt wel borg onder de vorm van de grond. De banken wilden geen overbruggingskrediet verlenen. Bij de gemeente viel te horen dat niemand er belang bij heeft om dit toeristisch project te laten stranden.

Al op 31 mei zouden de initiatiefnemers een tijdelijke tentoonstelling willen openen. De officiële opening van het Guynemerpaviljoen, in de schaduw van het monument, plannen ze op 1 september. Op 11 september is het precies 100 jaar geleden dat de Franse vliegenier Georges Guynemer in de omgeving van Poelkapelle is gesneuveld. Er zijn speciale evenementen voorzien.

(pco)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!