Kust- en oceaanbassin Gen4Wave in Oostende zal ruim 30 miljoen euro kosten

Johan Verstreken vandaag in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement. © GF
Jos Remaut

Vlaams parlementslid Johan Verstreken (CD&V) vroeg vandaag aan minister Ben Weyts (N-VA) om niet te treuzelen met dit erg belangrijke dossier, omdat er in 2017 een beslissing moet worden genomen wil men de financiering als Herculesproject rondkrijgen.

“Gen4Wave is een project inzake hernieuwbare energie, dat te maken heeft met de golven en de getijden. Dat is een bijzonder innovatief project dat belangrijk is voor heel Vlaanderen en onze uitstraling op Europees en wereldvlak”, schetst Johan Verstreken.

“Er is een akkoord met de Universiteit Gent en de KU Leuven om daaromtrent samen te werken. Er is al in middelen voorzien via het Herculesproject. (dit is een structureel financieringskanaal van de Vlaamse overheid voor middelzware en zware onderzoeksinfrastructuur voor fundamenteel en strategisch basisonderzoek, nvdr.) Maar dat is beperkt in de tijd. Uw kabinet en uw administratie zouden een handje kunnen helpen om dit mooie project op de Noordzee te realiseren, dat ook van belang is voor de achterhavens.”

2-in1-gebouw

Minister Weyts toonde zich alvast ook een groot believer van het project. “Het gaat eigenlijk om een 2-in-1-gebouw met enerzijds een sleeptank, die vooral zal worden gebruikt door het Waterbouwkundig Laboratorium, een Vlaamse overheidsdienst, en anderzijds een golfbak die vooral door de universiteiten zal worden gebruikt. De totale kostprijs bedraagt meer dan 30 miljoen euro. De grootste kost, namelijk 21 miljoen euro, is voor het gebouw. De inrichting kost veel minder.”

“We willen daarvoor een serieuze financiële inspanning doen, maar de besprekingen lopen nog over enkele elementen: enerzijds de afspraken met betrekking tot het gebruik en anderzijds het open karakter. Als Vlaamse overheid moeten we garanderen dat de investeringen die we doen, enigszins neutraal zijn en ter beschikking staan van meerdere partners. Die discussies lopen nog. Maar ik wil inderdaad zo snel mogelijk gaan.”

“Privé en overheid te sterk verweven”

Björn Anseeuw (N-VA) maakte nog een belangrijke kanttekening. “Er is een pijnpunt waar we niet blind voor mogen zijn: er is een grote verwevenheid tussen vooral de lokale overheid in Oostende en de privé-sector. Het is die verwevenheid die ervoor zorgt dat er een enorm onevenwicht is tussen enerzijds heel veel investeringen vanuit de overheid en anderzijds vrij geringe terugverdieneffecten vanuit de privé-sector. Dat evenwicht moet worden hersteld om de heel eenvoudige reden dat een duurzame economie – dat is toch onze betrachting – niet wordt gebouwd op overheidsinvesteringen alleen.” Hij nodigde zijn stadsgenoot Johan Verstreken alvast uit om op lokaal niveau samen de kar te trekken om komaf te maken met die verwevenheid.

Ook Steve Vandenberghe (SP.A) benadrukte nog eens het belang van dit project en wil niet dat het op een gemiste kans zou uitdraaien. Minister Weyts bedankte de sprekers voor zoveel aanmoediging. Op de vraag van Johan Verstreken wat de eventuele financiële inbreng is van de federale overheid, kon hij niet antwoorden. “U kunt niet van mij verwachten dat ik ook nog eens de woordvoerder van de Federale Regering ben. Dat overtreft vele malen mijn empathisch vermogen. Maar ik denk niet dat er enige federale inbreng is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier