Kurt Ravyts trekt stevig debat over toekomst provincie op gang tijdens extra provincieraad

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Kurt Ravyts van Vlaams Belang had voor de provincieraad van vorige week een interpellatieverzoek ingediend over de gevolgen van het Vlaams regeerakkoord voor de provincies. De overvolle agenda kon toen echter niet worden afgewerkt, zodat hij pas vandaag aan het woord kwam op een extra vervolgzitting. Maar ook al kon hij tegen wil en dank pas na een week zijn ding doen, toch stak hij het vuur aan de lont voor een min of meer spontaan pittig debat.

Kurt stak alvast zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken over het feit dat hij zijn interpellatie pas een week na de actualiteit kon geven, omdat zijn punt helemaal achteraan op de agenda stond. Waardoor hij ondertussen de loef afgestoken was door anderen. Hij vroeg dan ook het huishoudelijk reglement van de provincieraad aan te passen.

“Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat gedeputeerde Decorte net voor het begin van de provincieraadszitting van vorige week al met veel tamtam een persconferentie geeft over de gevolgen van het Vlaams regeerakkoord, terwijl hij wist dat dit in de raad ter sprake zou komen. Wat sta ik hier nu nog eigenlijk te doen ? Ik heb dan ook mijn les geleerd : de volgende keer interpelleer ik niét meer in de provincieraad, maar geef ik gewoon een persconferentie een half uur vóór die van de gedeputeerde.”

“Geen drama opvoeren”

Ravyts vindt alvast dat er niet al te snel zware conclusies moeten worden getrokken. “Men zegt voortdurend dat de provincies hun persoonsgebonden materies zullen kwijtspelen, maar is dit wel een absoluut gegeven ? Er zijn toch wel een aantal grijze zones. Het domein Raversyde bijvoorbeeld, waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten. En wat bijvoorbeeld met het onroerend erfgoed ? Dat is allemaal nog niet duidelijk. Maar daar spreekt u niet over. Het is heus niet nodig dat u zoveel drama opvoert. Er mangelt nog heel wat aan dat Vlaams regeerakkoord, ik zou nog niet te zwaar panikeren als ik van u was. De soep wordt heus niet zo heet gegeten als ze geschonken wordt, ik wil dit allemaal nog wel eens zien.”

“Trouwens : de Vlaamse regering is al aan het schuiven met haar timing, ze is blijkbaar toch niet 100 % zeker van haar stuk. Er is dus toch nog wel wat hoop. Al is het ook voor mij duidelijk dat, als het zover zou komen, er een serieuze oplossing moet gevonden worden voor de personeelsleden, dat is nogal wiedes.”

Kurt Ravyts vond het ook vreemd dat Guido Decorte in zijn klaagzang geen melding had gemaakt van het feit dat hij op 4 augustus met de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) al een onderhoud heeft gehad met minister Homans van Binnenlands Beleid, en dat er ook contacten zijn geweest in de week van 15 september. “Ik zou wel eens willen weten wat daar dan besproken is geweest.”

Wachten op 27 oktober

Guido Decorte antwoordde dat de minister vooral heeft geluisterd en genoteerd. “Ze heeft ook beloofd de VVP te betrekken in de voorbereiding van haar beleidsbrief, die verwacht wordt op maandag 27 oktober.”

Iedereen hoopt alvast dat die beleidsbrief meer duidelijkheid zal brengen over de concrete uitrol van de voorziene overdracht van bevoegdheden, personeel en middelen. Ondertussen houdt de ongerustheid bij het personeel wel aan. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier