Kris Vincke (Beernem): de man die elk jaar zijn mandaten vergeet aan te geven

Kris Vincke. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Net geen 200 Belgische politici gaven in 2015 hun mandaten niet aan, terwijl dat wel moet. De West-Vlaamse kampioen van de vergeten aangifte is advocaat Kris Vincke uit Beernem. In negen jaar diende hij geen enkele keer zijn mandaten in. “Dit jaar beloof ik beterschap.”

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

De 48-jarige strafpleiter zetelt voor CD&V in de gemeenteraad van Beernem en heeft daarnaast twee zitjes in bestuursorganen van afvalintercommunale IVBO. Hij is onderdirecteur van zowel de raad van bestuur als van het directiecomité. Daarvoor krijgt hij het wettelijke plafond van 205,04 euro aan zitpenningen per vergadering. De raad van bestuur van IVBO vergadert 7 à 8 keer per jaar, het directiecomité tussen de 20 en 24 keer. Alles samen verdient de advocaat per jaar dus ongeveer 6.000 euro bruto aan zitpenningen.

“Belandt tussen stapel”

Niet weinig, maar ook niet meteen de gigantische bedragen die vragen doen rijzen. Waarom dient de Beernemse strafpleiter, bekend van onder andere de Kasteelmoord als advocaat van spilfiguur Pierre Serry, dan niet gewoon elk jaar netjes zijn lijst van mandaten in? Sinds 2007 wordt Kris Vincke als gemeenteraadslid geacht om die aangifte te doen, maar dat is nog nooit gebeurd. “Je moet daar niets achter zoeken”, zegt hij. “Elk jaar krijg ik dat aanvraagformulier hier toegestuurd en elk jaar neem ik me voor om het in te vullen. Helaas belandt het door mijn drukke bezigheden in de oneindige papierstapel hier op mijn bureau. Ik begrijp dat het thema momenteel brandend actueel is, maar ik heb er eerlijk gezegd nog nooit aandacht aan besteed. Ik heb dan ook, behalve dat mandaat bij IVBO en mijn functie als gemeenteraadslid, geen ander bezoldigd mandaat.”

“Netto maar 100 euro”

Hij benadrukt dat er, wat hem betreft, van enige ‘graaicultuur’ geen sprake is. “Die vergaderingen bij IVBO duren makkelijk van halfzeven tot tien uur ‘s avonds. Netto houd ik daar 100 euro aan over. Als ik een avond doorwerk op mijn advocatenkantoor verdien ik meer. Nee, ik doe het omdat ik het graag doe en omdat het eens wat anders is dan mijn werk als advocaat. Maar ik maak bij deze een plechtige belofte: dit jaar zal ik alles netjes invullen en aangeven”, lacht de strafpleiter.

(LK – Foto a-Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier