Kris Declercq legt de eed af als nieuwe burgemeester van Roeselare

© Fernand Proot
Jos Remaut

De eedaflegging, in handen van provinciegouverneur Carl Decaluwé, vond vannamiddag plaats in de ambtswoning van de gouverneur. Vanaf morgen neemt Kris Declercq (43) de fakkel over van Luc Martens (69), die meer dan tien jaar burgemeester was van Roeselare.

Maar eerst is er vanavond nog een gemeenteraad in Roeselare, waar een aantal wissels, allemaal binnen meerderheidspartij CD&V, worden voltrokken. Zo wordt Bart Wenes (51) de nieuwe schepen in plaats van Kris Declercq, die dus doorschuift naar de burgemeestersstoel. Bart was tot nu toe voorzitter van de gemeenteraad, en daar komt Dirk Lievens in de plaats. Dirks functie als fractieleider van CD&V gaat over op Ria Vanzieleghem.

Luc Martens neemt nog niet helemaal afscheid van de Roeselaarse politiek, want hij blijft zetelen als gemeenteraadslid, waardoor hij ook voorzitter kan blijven van de VVSG, de Vlaamse Vereniging van Steden en gemeenten.

De burgemeesterswissel komt er als gevolg van een politiek akkoord dat na de vorige verkiezingen werd gesloten. CD&V leed toen een zware nederlaag, en met een populaire figuur als Kris Declercq heeft men de rangen gesloten en zet CD&V de strijd om de gunst van de kiezer nu al in.

Kris Declercq is jurist van opleiding, en naast zijn job in de advocatuur, was hij ook al actief op ministeriële kabinetten. Sinds 2007 was hij schepen in Roeselare. “Dit voelt als een huwelijksfeest. Ik mocht vandaag in het huwelijk treden met de mooiste stad van de wereld, mijn Roeselare. Ik start morgen met een groot gevoel van vertrouwen, maar ook van verantwoordelijkheid. We kunnen verder werken op het mooie, goede werk van Luc Martens”, aldus de nieuwe burgemeester, die blijft rekenen op de grote kennis van Martens.

Volg morgen de eerste werkdag van Kris Declercq als nieuwe burgemeester, live op kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier