Krijtlijnen voor afslanking provinciebesturen goedgekeurd door Vlaamse regering

Redactie KW

De Vlaamse regering keurde vandaag, op voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans, de krijtlijnen goed van de afslanking van de provinciebesturen.


De doelstelling van deze hervorming bestaat erin om de bevoegdheidsverdeling tussen de Vlaamse overheid, de provincies en de gemeenten op een betere manier te organiseren. Minister Homans beklemtoont dat deze hervorming op een goede manier aangepakt moet worden, met respect voor het personeel en de dienstverlening.

Niet langer bevoegd voor jeugd, cultuur, sport en welzijn

De Vlaamse regering besliste tot een duidelijke afbakening van de bevoegdheden die bij de provincies verdwijnen. Zo zullen de provincies niet langer bevoegd zijn voor de persoonsgebonden materies (bijvoorbeeld jeugd, cultuur, sport, welzijn). De provincies zullen wel kunnen blijven optreden als inrichtende macht van onderwijsinstellingen. Ook toerisme blijft een provinciale bevoegdheid. De Vlaamse regering heeft beslist een projectteam op te zetten dat de concrete overheveling van de bevoegdheden moet begeleiden. De nieuwe bevoegdheidsverdeling zal ingaan vanaf 1 januari 2017.

“Betekent niet dat we personeel gaan ontslaan”

Vlaams minister Homans beklemtoont dat deze hervorming op een goede manier moet worden voorbereid en uitgevoerd. “We spreken hier over een bestuurlijke reorganisatie om de verschillende bestuursniveaus efficiënter te organiseren. Dat betekent niet dat we personeel gaan ontslaan of dienstverlening gaan stopzetten. Wat wel kan is dat bepaalde diensten en taken naar een ander bestuursniveau verschuiven. De nodige mensen en middelen worden dan steeds mee overgedragen. We gaan dit op een ordentelijke manier organiseren, in overleg met de provincies en de gouverneurs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier