Kortrijkse OCMW-voorzitter stelt voor verkiezingsgiften af te schaffen

© BELGA
Redactie KW

Sp.a’er Philippe De Coene gaat zijn partij voorstellen de giften voor verkiezingscampagnes af te schaffen. “Partijen zijn bemiddeld genoeg om hun campagne zelf te betalen”, vindt hij.

De Coene, OCMW-voorzitter in Kortrijk en voormalig parlementslid, wil zijn voorstel maandag doen op het partijbureau. Bedoeling is de afschaffing eerst in eigen partij door te voeren en de regeling daarna in een decreet trachten te gieten.

Partijen of hun kandidaten mogen momenteel per jaar maximaal 500 euro van dezelfde persoon ontvangen. Elke gift van boven de 125 euro moet overgeschreven worden en wordt geregistreerd in een niet-publiek toegankelijk register.

“Normale mensen zijn niet in staat een gift van meer dan 125 euro te doneren. Wie dat wel kan is doorgaans geen gewoon mens”, zegt De Coene. “Politici kunnen ermee in verlegenheid worden gebracht, als ze later een beslissing moeten nemen en geen nee kunnen zegen tegen mensen die de campagne hebben gesponsord.” De Coene vindt dat sp.a in casu het goede voorbeeld moet geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier