Kortrijkse jongeren gaan met K35 de G1000 achterna

Redactie KW

Wat de G1000 voor België was, moet de K35 voor de Kortrijkse jeugd worden. 35 jongeren tot 35 jaar die niet politiek actief zijn, gaan in debat over concrete Kortrijkse thema’s. De resultaten worden dan voorgelegd aan de jongeren die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen met de dwingende vraag om er ook voor te ijveren indien ze verkozen worden.

Open VLD’er Arne Vandendriessche, politiek filosoof Thomas Decreus (KUL) en politicoloog dr. Nicolas Bouteca (UGent) zijn de drijvende krachten achter K35. “Het moet echt een debat worden dat los staat van de traditionele partijpolitiek”, vertelt Arne (links op foto). “Ik help dan wel organiseren, maar het zijn Thomas en Nicolas die de jongeren zullen selecteren, het debat zullen modereren en uiteindelijk de resultaten zullen neerschrijven. Het mag geen politieke stempel dragen.”

K35 is vergelijkbaar met G1000, het burgerinitiatief van David Van Reybrouck. “Doordat we op lokaal niveau werken, gaan we wel veel concreter”, legt Nicolas (rechts op foto) uit. “We willen de resultaten ook heel snel bekend maken en aan de jonge politici meegeven.”

Maar eerst moet nog de selectie van de 35 jongeren gebeuren. Iedereen met een hart voor Kortrijk tot 35 jaar kan zich kandidaat stellen. Bijkomende voorwaarde is dat je geen politiek mandaat hebt of aan de verkiezingen deelneemt. Thomas en Nicolas selecteren de 35 om tot een diverse groep te komen. Tegen 30 juni wordt de groep bekend gemaakt op de website van K35. Op die website kunnen kandidaten zich inschrijven en kan iedereen suggesties voor onderwerpen doen. Er staan al vijf thema’s vast: wonen, leefbaarheid, experiment, veiligheid en inspraak. Op 23 augustus vindt dan het uiteindelijke debat plaats waarna zo snel mogelijk de concrete voorstellen worden geformuleerd.

www.k35.be

(MVM)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier