Kortrijkse brandweer voert actie vlak voor gemeenteraad: “Het gaat om veiligheid”

De brandweerlieden van de zone Fluvia bliezen verzamelen voor de ingang van de raadzaal. © JVGK
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Het brandweerpersoneel van hulpverleningszone Fluvia voelt zich in de steek gelaten door de politiek. Bij aanvang van de gemeenteraad in Kortrijk wachtten zij de schepenen en de burgmeester op om hen daarop te wijzen. “We krijgen altijd hetzelfde antwoord”, reageert Joris Vanraes van ACV. “De burgemeesters stoppen zich weg achter de zoneleiding.”

De vakbonden ACV en ACOD verzamelden met het brandweerpersoneel aan de ingang van de raadzaal. Toen ACV-voorzitter Joris Vanraes de bekommernissen uitte aan burgemeester Vincent Van Quickenborne reageerden de actievoerders luidruchtig op zijn antwoord. “De burgemeester stopt zich altijd weg achter het feit dat hij niet de baas is van de zone. Toch brengt de stad Kortrijk van alle dertien gemeenten het meeste geld in de werking, dus we geloven dat hij toch van invloed kan zijn.”

“Onze grootste verzuchting is het mank lopen van de organisatie en de communicatie van de zoneleiding. Er is syndicaal overleg maar achteraf merken we dan dat de afspraken anders worden toegepast. Waarom moeten we dan nog eigenlijk afspraken maken?” Concreet gaat het volgens het Vanraes om wijzigingen in het uurrooster of afspraken rond verplaatsingen die veranderen of zonder overleg anders worden toegepast dan afgesproken. “Dat zorgt voor een heel lastige manier van werken,” zegt Vanraes.

“Het gaat niet om loonsverhogingen of verlofdagen. Het gaat om dienstverlening” – Joris Vanraes, ACV

“We willen de dertien burgemeesters die in de zoneraad zitten wakker schudden. Ze weten niet waarover het gaat, wat er fout loopt en wat er kan verbeteren. Het gaat ons helemaal niet om loonsverhogingen of verlofdag maar wel om de dienstverlening.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne (midden) kreeg de grieven voorgeschoteld.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne (midden) kreeg de grieven voorgeschoteld.© JVGK

Dertig extra man nodig

Bij ACOD roept vooral de wijziging van de minimale bezetting voor het uitrukken naar een interventie vragen op. Begin 2018 moeten minstens zes brandweerlui aanwezig zijn in de kazerne voor ze mogen vertrekken. “Tot nog toe moeten zes brandweermannen aanwezig zijn ter plaatse vooraleer die in actie mogen komen, maar ze komen wel van verschillende kazernes,” legt Christophe Coppejans-Trips van ACOD uit.

“Er zijn nu 26 beroepskrachten, voor die nieuwe wet hebben we twintig tot dertig man extra nodig. Daar komt ook bij dat de plaatsen van beroepskrachten ingevuld worden door vrijwilligers. Die zijn zeker broodnodig maar ze moeten dan wel aanwezig zijn op het juiste moment.” Verder kaart het ACOD ook het gebrek aan respect en een eenzijdige communicatie van de zoneleiding aan. “Het zijn tijden van besparingen maar de politiek moet zijn verantwoordelijkheid nemen: het gaat om de algemene veiligheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier