Kortrijks stadsbestuur investeert 49 miljoen euro in 2018: “Uitbreiding thuisloket en buurtfietsstallingen”

In 2018 wordt het stadspark op Kortrijk Weide aangelegd. © GF
Axel Vandenheede

In 2018 investeert stad Kortrijk 49 miljoen euro. Dat stelt schepen van Financiën Kelly Detavernier. “We behouden ook alle investeringen die we in ons Plan Nieuw Kortrijk aankondigden”, stelt ze. Burgemeester Vincent Van Quickenborne benadrukt dat het stadsbestuur nog een stapje verder gaat. “Denk maar aan het kunstgrasveld in Marke.”

Volgend jaar vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dat wil zeggen dat het huidige stadsbestuur in 2018 zijn verbintenissen die het in het Plan Nieuw Kortrijk zette moet nakomen. Onder meer wat investeringen betreft moet nog een en ander gebeuren. “We doen alle investeringen die we voor 2018 hadden voorzien“, aldus schepen van Financiën Kelly Detavernier (N-VA).

“Het gaat om in totaal 49 miljoen euro. Voor Kortrijk Weide trekken we 5,7 miljoen euro uit. Andere grote projecten volgend jaar zijn Heuleplaats (2,2 miljoen euro), nieuwe lokalen op de Warande (1,6 miljoen euro), de Leieboorden (1,5 miljoen euro), de bus- en fietstunnel in het kader van het Stationsproject (1,4 miljoen euro) en de schoolomgeving Pottelberg (1,1 miljoen euro).”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne benadrukt bovendien dat het stadsbestuur nog meer wil doen. “Zo is er in 2018 budget voor een kunstgrasveld in Marke (650.000 euro) en een reuzenproject (80.000 euro)”, stelt hij.

Webshop vrije tijd

“We hebben trouwens de plannen voor volgend jaar in een brochure gezet”, vervolgt de burgemeester. “Zo willen we in het voorjaar een digitale bevraging doen bij de ondernemers en zullen we Kortrijk Spreekt op Toer afwerken. We investeren in de loods Vandecasteele in Aalbeke, in de Warande en in de lokalen van Chiro Don Bosco. We willen ook dat elk kind in Kortrijk een speelpleintje vindt binnen een straal van 400 meter. Nu is dat nog 500 meter. Wat groen betreft komt er met een stadspark op Kortrijk Weide en stadsgroen Ghellinck veel op ons af.”

“In april opent de nieuwe site Gheysen haar deuren. Het volksrestaurant is er voor iedereen, kwetsbare mensen kunnen rekenen op een sociaal tarief. In de keuken en de zaal worden mensen opgeleid tot horecapersoneel. Op de site voorzien we ook een kinderopvang en een antennepunt voor de zorgdiensten, waar bezoekers met bepaalde noden of vragen ontvangen worden. Er komt ook een nieuw wijkcentrum met een uitgebreide werking in de wijk Drie Hofsteden.”

Het thema fietsen kan natuurlijk ook niet ontbreken. “Momenteel worden de nodige voorbereidingen getroffen om op minstens drie locaties een afgesloten buurtfietsstalling te realiseren.”

“We bouwen ook gestaag verder aan meer digitale dienstverlening. Daarbij breiden we het thuisloket verder uit en maken het toegankelijker door alternatieve manieren toe te voegen om in te loggen met de e-ID. Verder lanceren we een volwaardige webshop vrije tijd voor het reserveren van activiteiten van de sportdienst, Jeugdcentrum Tranzit en de wijkcentra van het OCMW”, besluit Van Quickenborne.

500 Kortrijkzanen extra

Groen sprak van een goednieuwsshow en zag veel ruimte voor verbetering. Matti Vandemaele: “Er zijn veel leegstaande handelspanden in de stad, we vragen daarom meer inspanningen om dat aantal terug te dringen. Wat groen betreft: er komt te weinig bij en bovendien wordt elke vierkante meter groen verbrod door een veelvoud aan vierkante meter aan klassieke verkavelingen. Tot slot is er de bevolking: er is hoerageroep omdat het aantal Kortrijkzanen groeit. Maar dat is minimaal: in plaats van feestjes te organiseren zouden jullie beter structurele maatregelen nemen.”

Schepen van Mensen Arne Vandendriessche (Open VLD) was het daar niet mee eens. “In 2016 en 2017 samen kwamen er meer dan 500 Kortrijkzanen bij. We hadden graag gezien dat het er nog meer waren, maar dat aantal van 500 is zeker niet verwaarloosbaar.” “Als ik de statistieken bekijk, dan is het aantal van 75.736 inwoners in 2017 ongeveer gelijk aan dat in 2011. Vooruitgang is er op dat vlak dus niet”, besluit Matti Vandemaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier