Kortrijks raadslid laat zich maand vervangen… om kritiek op politici te weerleggen

Maxim Vandenbulcke en Patrick Jolie nemen een aantal dossiers door. (Foto AXV)
Axel Vandenheede

Vanavond telt de Kortrijkse gemeenteraad 42 in plaats van 41 gemeenteraadsleden. Maxim Vandenbulcke volgt CD&V’er Patrick Jolie bij zijn activiteiten als raadslid. “En hij krijgt ook mijn zitpenning”, aldus Patrick.

“Ik laat me een maand vervangen als gemeenteraadslid. Wie geïnteresseerd is, kan een motivatiebrief sturen.” Dat was het verrassende bericht dat Patrick Jolie (48), raadslid voor CD&V in Kortrijk, begin deze maand de wereld instuurde. “De weken voordien hadden de politici het zwaar te verduren gekregen”, legt hij uit. “Vooral dan wat het aantal mandaten betreft. Onterecht, vind ik. Daarom wou ik eens iemand de kans geven om een maand lang in mijn politieke voetsporen te treden.”

Maxim Vandenbulcke (42) uit Kortrijk stuurde een motivatiebrief naar de Heulenaar en het klikte. “Ik ben bezig met een aantal sociale thema’s als armoede en dakloosheid”, legt Maxim uit. “Zo engageer ik me binnen A’kzie. Toen ik over de oproep hoorde, vond ik het een logische stap om mijn kandidatuur te stellen. Ik hoop zo meer inzicht te krijgen in bepaalde materies en het politieke landschap.”

Voor Maxim waren het al drukke weken: hij volgde de raadscommissies en tekent vanavond present op de gemeenteraad. Opvallend is dat Maxim ook betaald wordt. “Ik sta met plezier mijn zitpenning voor de gemeenteraad af. Die bedraagt 205 euro, maar daar hou ik zelf maar 90 tot 100 euro van over.”

(AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier