Kortrijk wil groen aan campus Loofstraat behouden

Woensdag bezochten veel geïnteresseerden de infomarkt. © JVGK
Redactie KW

Dat werd duidelijk na de infomarkt in de Wolvenstraat. “We kunnen gerust zeggen dat er een nieuw stadsdeel komt op 300 meter van het station”, verduidelijkt schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD).

In maart van dit jaar sloot ziekenhuis AZ Groeninge officieel zijn campussen Vercruysselaan en Loofstraat. Amper enkele maanden later kan het masterplan voor laatstgenoemde site worden afgerond. Als laatste stap organiseerde stad Kortrijk een infomarkt en het werd een echte overrompeling: honderden mensen wilden weten wat de plannen zijn.

Suggesties en opmerkingen welkom

“We hadden al een voorlopig masterplan in handen”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Wout Maddens (Open VLD). “Door een infomarkt te organiseren wilden we naar de mening van omwonenden en geïnteresseerden peilen. We zijn ook van plan om hun suggesties en opmerkingen mee te nemen. Het draait niet alleen om de site van het gewezen ziekenhuis in de Loofstraat. Ook de dekenij, die na de verhuizing van Geert Morlion leeg staat, de Sint-Rochuskerk en een aantal private ontwikkelingen worden meegenomen. We kunnen gerust spreken dat er een nieuw stadsdeel komt op 300 meter van van het station.”

“Groene oase in de stad absoluut behouden en ook uitbreiden”

Dat stadsdeel zal het nodige groen hebben, want de voormalige campus Loofstraat van AZ Groeninge heeft een mooi park. “Het park op die site blijft behouden en wordt uitgebreid. Het gaat om een park van ongeveer twee hectare of 20.000 vierkante meter. We willen als stad die groene oase absoluut behouden en ook uitbreiden. Dat kan door een deel van de huidige parking van de site ook als groenzone in te kleuren.”

Fiets- en wandelverbindingen rond het parkgebied

Of het park al dan niet vrij toegankelijk wordt, is nog niet bekend. “Dat hangt af van het soort project dat er komt”, houdt schepen Maddens de boot af. “We moeten dit nog eens bekijken. Hoe dan ook komt er bij zo’n park veel onderhoud kijken. Alles wordt duidelijker als de plannen concreet worden.” Rond het parkgebied wil stad Kortrijk wel indien mogelijk een fiets- en wandelverbinding realiseren.

“Ijveren om het eerste deel van de Wolvenstraat toegankelijker te maken. Die straat lijkt soms op een vuilnisbelt”

Wat betreft nieuwe gebouwen op de site – het staat vast dat het ziekenhuis zal worden gesloopt – zal de hoogte wellicht worden herbekeken. De campus Loofstraat telt vijf bouwlagen, maar stad Kortrijk wil ervoor kiezen om naar maximaal drie bouwlagen te gaan. Zo zouden de nieuwe gebouwen een eenheid vormen met de rest van de gebouwen in de Loofstraat.

Wolvenstraat

Op de infomarkt woensdagavond waren veel aanwezigen positief gestemd, al waren er ook opmerkingen te horen. Gerard Vandendorpe: “Als de site wordt aangepakt, wil ik ervoor ijveren om het eerste deel van de Wolvenstraat breder en dus toegankelijker te maken. Die straat is daar heel smal en lijkt soms op een vuilnisbelt. De straat kan daar ook breder worden gemaakt omdat er aan één kant een parkeergelegenheid is. Die kan in dit project misschien deels geschrapt worden.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier