Kortrijk Europese sportstad? Topaccommodatie, maar weinig topsport

Kortrijk heeft dan wel de nodige accommodatie, van echte topsport kunnen we in de stad niet spreken. © VDB
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk is kandidaat om European City of Sport te worden. Maar hoeveel geld maakt het bestuur jaarlijks vrij voor sport? Gemiddeld zowat 5 procent van het totale stadsbudget, zo blijkt uit onderzoek. Veruit al het geld gaat naar exploitatiekosten en investeringen in de sportinfrastructuur. “We hebben in Kortrijk dan ook topsportaccommodaties”, stellen An Vandersteene en Mia Maes.

Vorig weekend kwam een internationale jury van de European City of Sport naar Kortrijk om de kandidaatstelling van de stad te onderzoeken. “De jury was alvast onder de indruk“, zeggen An Vandersteene en Mia Maes, respectievelijk schepen van Sport en directeur van de stedelijke sportdienst. “Alles is ook heel goed verlopen. Midden september krijgen we de evaluatie doorgestuurd en die zal richtinggevend zijn.”

De schepen en directeur gaan er prat op dat Kortrijk jaarlijks veel geld pompt in sport. De cijfers tonen aan dat ook aan. Voor dit jaar, bijvoorbeeld, werd 8,29 miljoen euro gebudgetteerd. Dat kan aan het einde van de rit meer of minder zijn. 2016 geeft dan weer een beter zicht omdat alle gegevens bekend zijn. En in dat jaar trok de stad 9.102.340 euro uit. Een fors bedrag, al was het totaalbudget van stad Kortrijk 169.601.414 euro. Die 9,1 miljoen euro is 5,37 procent van het Kortrijkse budget.

Kuurne-Brussel-Kuurne: 15.000 euro

Bekijk je de subsidies die naar de Kortrijkse sportclubs gaan, dan kom je uit op 393.028 euro. Opvallend, want zo gaat er maar 4,32 procent van het sportbudget naar de sportclubs. “We zetten in op investeringen in sportaccommodatie en de exploitatiekosten”, legt Mia Maes uit. “We hechten er veel belang aan om echte topsportaccommodatie zoals Lange Munte aan te bieden én alle sportclubs die accommodatie ook gratis ter beschikking te stellen.”

Wat de subsidies betreft krijgen de voetbalclubs het meeste geld: 59.188 euro. KV Kortrijk spant de kroon met 23.016 euro. Al krijgt KVK een pak meer geld: de gemeenteraad geeft jaarlijks bijvoorbeeld een extra subsidie van 150.000 euro, maar dat bedrag wordt hier niet in rekening genomen.

Basketbal is de sport nummer twee met 48.108 euro aan subsidies, gevolgd door zwemmen (46.797 euro) en wielrennen (36.309 euro). Bij die laatste sporttak dient de opmerking gemaakt dat van dat bedrag 10.000 euro gaat naar Kortrijk Koerse en 15.000 euro naar de organisatie Kuurne-Brussel-Kuurne. Als je naar de sportclubs zelf kijkt, spant Kortrijkse Zwemkring de kroon, voor Koninklijke Kortrijk Sport Atletiek en KVK Jeugd.

“Vorig jaar investeerde Kortrijk 9 miljoen euro in sport” – schepen van Sport An Vandersteene

Het subsidiebedrag hangt in zekere mate vast aan het aantal leden dat elke sportclub telt. Tel je de leden van alle erkende sportclubs op, dan kom je aan 13.141. Voetbal spant ook hier de kroon met 3.383 leden, gevolgd door minivoetbal (1.143), watersporten (1.060), basketbal (869) en paardrijden (690). Bowling sluit het rijtje met… 4 ingeschreven leden.

Ledenaantal

Er zit wel een addertje onder het gras wat betreft aantal leden: een niet-onaanzienlijk deel is namelijk geen Kortrijkzaan (4.985). Bekijk je de cijfers op het niveau van de sportclubs, dan merk je dat bepaalde clubs heel wat niet-Kortrijkzanen tellen. De voetbalcompetitie Schepen Byttebier, bijvoorbeeld, telt 1.024 leden, van wie er ‘slechts’ 604 in Kortrijk wonen. Bij Turnvereniging Kortrijk, dat met 544 leden de grootste club in Kortrijk is, turnen 396 Kortrijkzanen. Bij Basketteam Kortrijk, de op een na grootste club, spelen 460 personen basketbal, maar slechts 262 van hen wonen in Kortrijk. Frappant is het verschil tussen Kortrijkzanen en niet-Kortrijkzanen bij de jeugd van KV Kortrijk: 62 van hun 321 spelers wonen in deze stad. Dat is amper één op vijf.

Kortrijk Europese sportstad? Topaccommodatie, maar weinig topsport

Sponsoring

Algemeen bekeken trekt Kortrijk met die 9,1 miljoen euro veel geld uit voor sport. Het valt dan ook op dat de stad met KV Kortrijk maar één club op het hoogste niveau heeft en Kortrijk ook qua individuele sporters geen toppers telt. “We zorgen nochtans voor topsportaccommodaties, voor opleiding en vorming, voor sportkampen…” aldus schepen An Vandersteene. “Als we die titel in de wacht slepen, zullen we nog meer erkenning krijgen in binnen- en buitenland. De nationale volleybalploegen Red Dragons en Yellow Tigers en de vrouwenbasketbalploeg Belgian Cats spelen in Lange Munte en de beachvolleybalorganisatie probeert het EK naar hier te krijgen.”

“We zetten de clubs er ook toe aan samen te werken, vandaar het basketbalplatform en het voetbal- en volleybaloverleg. Maar meer kunnen we als stad niet doen. Het financiële aspect is een zaak van de clubs zelf, die sponsors moeten vinden. De bedrijven in Kortrijk kunnen in die zin een belangrijke bijdrage leveren”, besluit Mia Maes.

Lees het oordeel van onze Kortrijkse chef Sport Christof Decraene hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier