Kopstukkendebat Oostende overschaduwd door nieuws ferryverbinding

Björn Anseeuw, Johan Vande Lanotte en Bart Tommelein (v.l.n.r.) op het Kopstukkendebat één jaar voor de verkiezingen in Oostende. © Edwin Fontaine
Gillian Lowyck

De Perskring Oostende organiseert deze avond een Kopstukkendebat in de Kursaal. Exact een jaar voor de verkiezingen gaan de kopstukken met elkaar in de clinch.

Een jaar voor de verkiezingen gaan de zes partijen die in de gemeenteraad zetelen met elkaar in debat: Björn Anseeuw (N-VA), Krista Claeys (CD&V), Wouter De Vriendt (Groen), Bart Tommelein (Open Vld), Johan Vande Lanotte (SP.A) en Christian Verougstraete (Vlaams Belang).

Het debat gaat onder meer over economie, leefbaarheid, diversiteit, mobiliteit… Eerder deze avond raakte bekend dat er in Oostende een nieuwe ferrylijn met het Verenigd Koninkrijk komt. Een nieuwsfeit dat het thema economie overschaduwde. De nieuwe ferry kreeg zelfs applaus uit het publiek. “Als er geen ferry is, dan is het de schuld van Bart Tommelein, Krista Claeys en Vande Lanotte”, maakte de burgemeester zich boos op Wouter De Vriendt. “Maar als er een ferry komt, dan is het dankzij De Vriendt. Maar jij hebt daar niets voor gedaan!”

Toch blijft werkloosheid een probleem in Oostende. Bart Tommelein zag mogelijkheden in een waterstoffabriek, uitbreiding van de windmolenparken op zee, aquacultuur… Christian Verougstraete sprak over een dalend aantal ondernemers, erwijl Krista Claeys juist heel veel nieuwe zaken naar Oostende zag komen. Björn Anseeuw en Wouter De Vriendt waren kritisch voor het Economisch Huis, dat volgens hen te weinig resultaat boekt.. Wouter De Vriendt wou zelfs een externe doorlichting.

“Gedwarsboomd”

De mobiliteit zorgde voor een hevige discussie tussen Björn Anseeuw en burgemeester Vande Lanotte. Oud-burgemeester Jean Vandecasteele had in een SP.A-pamflet gezegd dat Oostende politiek gedwarsboomd wordt op het vlak van mobiliteit. Het ging dan vooral over de tunnel onder het kruispunt Torhoutsesteenweg-Elisabethlaan, aanvankelijk een voorstel van de Vlaamse overheid, maar intussen door Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) weer in de koelkast gestopt. Volgens Johan Vande Lanotte zijn de centen naar Aalst gegaan, waar een N-VA-burgemeester aan de macht is. Björn Anseeuw noemde dat ‘klinkklare onzin’.

Ook de 130 nationaliteiten in Oostende waren een thema op het debat. Christian Verougstraete noemde de islam een ‘veroveringsgodsdienst’ en pleitte voor een immigratiestop. “Mijn waarden zijn anders dan die van u”, sneerde Bart Tommelein naar Verougstraete. Hij beklemtoonde het belang van rechten, ‘maar ook plichten’. Wouter De Vriendt was er zeker van dat de diversiteit een verkiezingsthema zal worden en ijverde voor een ‘verbindend verhaal’.

Weg uit het rood

Al bij al bleven de politici vriendelijk voor elkaar: ze lieten elkaar uitspreken en het ging er maar zelden luid aan toe. Tot slot kregen alle deelnemers een vraag voorgeschoteld omtrent de komende gemeenteraadsverkiezingen. Wouter De Vriendt werd gevraagd wat hij het meest vreesde: een bestuur zonder SP.A of een rechts bestuur. “We willen praten met alle partijen die inzetten op vernieuwing”, antwoordde het Groen-kopstuk, die de SP.A een ‘conservatieve machtspartij’ noemde.

Bart Tommelein werd geconfronteerd met zijn uitspraak bij de vorige verkiezingen, dat hij voor ‘de weg uit het rood’ kon zorgen. Hij wees erop dat het in 2012 mathematisch niet mogelijk was om zonder de SP.A te besturen en stelde dat hij nu de ambitie had om groter te worden en de Stadslijst kleiner te maken. “Mijnheer Tommelein zit meer en meer op onze lijn”, concludeerde Björn Anseeuw. En burgemeester Vande Lanotte had al door: “Als men de kans krijgt om ons aan de kant te schuiven, zal men het doen.”

(HH)